2008-01-15 | Utgivningsfirande!


Glänta bjuder in till festligheter på Café Edenborg i Stockholm, fredagen 14 mars kl 19:30, med anledning av två nya böcker:

Meira Ahmemulic City of Names. Hur skulle det se ut om man byggde en stad vars själva idé är att den inte är bestående? En stad som aldrig är sig lik. ”City of Names” är en urbanteoretisk studie lika mycket som ett journalistiskt experiment. I ord och bild beskriver hon den en stad som tar form ur tags – graffitimålarnas egennamn – och skapar ett alfabet för nya ord och meningar, nya städer. Vi vågar påstå att det rör sig om en högst originell debut. Meira Ahmemulic (1974) är konstnär verksam i Göteborg och Berlin.

President Bushs tankemönster, danska Muhammedteckningar, tidskriften Mana och kulturrådet – Anders Johanssons Nonfiction tangerar flera av det senaste årets kulturdebatter och politiska fenomen. Med i första hand Gilles Deleuze som teoretiskt bollplank närmar sig Johansson inbördeskriget i Peru och den svenska samtidsromanen med samma attityd: ”fakta” och ”fiktion” är i det perspektivet två falska beteckningar som hindrar oss från att se det avgörande. Nonfiction tar vid där Johanssons Avhandling i litteraturvetenskap slutade. Engagemanget är detsamma, bara kompromissviljan är mindre. Anders Johansson (1968) är verksam som redaktör, kritiker och litteraturforskare.

A propos ”Nonfiction” hoppas Malin Ullgren i Expressen att ”han ska bli Akademiens ständige sekreterare eller få någon motsvarande bekräftelse. Inte för hans skull, utan för att den sortens briljans behöver fin-sanktion för att få rejält inflytande.

De nya böckerna firas med vin, musik och sedvanlig pompa. Samtidigt delas också Gläntas nya kulturprispris ut. Mer info om detta snart.

Välkommen fredagen den 14 mars
Kl 19:30
Café Edenborg
Stora Nygatan 35, Stockholm