2014-05-15 | Tv-kväll med Glänta, igen, i Stockholm


I februari arrangerade vi en tv-kväll i Göteborg tillsammans med Skogen. Den blev så bra att vi gör det en gång till, den här gången i Stockholm. Det vill säga: ett samtal om tv som kommer att vara ungefär som ett tv-program. Förutom att det inte kommer att sändas på tv, att det inte sker i en tv-studio och att det finns en servering, att gästerna inte är så särskilt kända eller representerar en på förhand given åsikt, att samtalet kommer vara mycket längre och innehålla pinsamma tystnader.

Vad är tv? Kommer den alltid att överleva? Varför verkar alla tro att ingen ser på tv längre? Får man fyrkantiga ögon av att se på tv? Är tv alltid ironiskt? Utopiskt? Finns det någon demokratisk potential kvar i tv-mediet? Någon politisk?

Tone Schunnesson, skribent och tv-tittare, pratar tv med Martin Vårdstedt, producent och programutvecklare på SVT och konstnären Petra Bauer som bland annat gjort verket ”Samtal: Stina Lundberg Dabrowski möter Petra Bauer”.

Kvällen inleds med ett antal väl valda tv-klipp.

Kvällen tar sin utgångspunkt i Gläntas nummer om tv. Numret handlar om tv-serien som politiskt slagträ i krigets Syrien, om den nigerianska tv-industrins krampaktiga relation till Nollywood, om rumänsk tv innan, under och efter Ceaușescu och arabisk tv innan, under och efter revolutionerna 2011. Men också om lesbiska tv-serier, lacanska tv-experiment, ljuset från tv:n, ljuset från månen, tv-präster och fjärrkontroller. Numret rymmer dessutom en intervju med den tyska konstnären Hito Steyerl och en nyläsning av den amerikanska författaren David Foster Wallaces tv-kritik.

De medverkande:

Tone Schunnesson är skribent. Hon glor på tv och skriver poesi. I våras avslutade hon sitt andra år på Biskops Arnös författarskola och läser just nu filosofi på Södertörns högskola i Stockholm. Under hösten har hon tittat på Paradise Hotel och utforskat den litterära essän med hjälp av storheter som Whitney Houston, Moa Martinsson och Beyoncé. Hon har aldrig beställt något från tv-shop men drömde om det som barn.

Petra Bauer är konstnär, filmare och forskare. Hon har bland annat gjort verket Samtal: Stina Lundberg Dabrowski möter Petra Bauer och filmen Sisters! tillsammans med den Londonbaserade feministiska organisationen Southall Black Sisters. Bauers konstnärskap utforskar politiska, kulturella och sociala traditioner, och hennes forskning handlar om film som politisk praktik.

Martin Vårdstedt är tv-producent och programutvecklare på SVT, där han bland annat har utvecklat utrikesmagasinet Korrespondenterna och nya Aktuellt. Tidigare har han arbetat med nyhets- och kulturjournalistik, främst på Dagens Nyheter, samt varit chefredaktör för affärstidningen Resumé. Just nu producerar han SVT:s kulturmagasin Kobra.

Tid: Onsdagen den 21 maj kl 19
Plats: Fylkingen, Torkel Knutssonsgatan 2
Entré: 100 kr, inklusive tv-numret. Fri entré för Gläntas prenumeranter!