Glänta ger ut fyra essäistiska nummer om året med olika teman i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap – gärna allt på samma gång.

Tidskrift | Prenumerationserbjudande


Prenumerera från 320 kr per år

Teckna en prenumeration via länken ovan och få, förutom nya nummer i brevlådan, också tillgång till Gläntas växande arkiv som kan läsas från datorn, mobilen och surfplattan.

Redan nu innehåller arkivet de senaste fem årens utgivning – inklusive de två sedan länge slutsålda numren om Sanningen och Kärleken. Arkivet utökas hela tiden och så småningom kommer du som prenumerant kunna läsa ur ett komplett digitalt arkiv med alla Gläntanummer hela vägen från starten 1993. Mer om hur du börjar använda arkivet här.

Dessutom får du som ny prenumerant välja en av premieböckerna till höger på köpet. Och som alltid, när tiderna så tillåter, får prenumeranter fritt inträde på Gläntas arrangemang.

Press om Glänta

”Jag upprepar: detta är årets viktigaste tidskriftsnummer. Nästa års också.” (DN om Gläntas nr om sanningen)

”detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text” (SvD om Gläntas nr om djurkunskap)

Vi håller med och kommer fortsätta i samma anda.

Digitalt arkiv
för prenumeranter

Sara Edenheim
Anakronismen

Varför vänder vi oss till historien för svar på samtidens frågor? Mot den historiska manin och det självbespeglande begäret ställer Sara Edenheim idén om anakronismen, ett mindre linjärt och mer explosivt förhållningssätt till det förflutna.

Samira Motazedi
En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran

Ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste levas.

Göran Dahlberg
Hemliga städer

En essä om underjordiskt liv, flyktingläger, rymdbaser, atombyar och hemliga sällskap. Men framför allt handlar den om inhägnade samhällen (gated communities) och kåkstäder, två allt vanligare extremer i stadsutvecklingens historia.