Glänta ger ut fyra essäistiska nummer om året med olika teman i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap – gärna allt på samma gång.

Tidskrift | Prenumerationserbjudande

Prenumerera på Glänta till kampanjpriset 250 kr

Teckna en prenumeration via länken ovan. Som ny prenumerant får du omedelbart tillgång till Gläntas växande tidskriftsarkiv via dator, mobil och surfplatta.

Redan nu innehåller arkivet mer än de senaste tjugo årens utgivning – inklusive de två sedan länge slutsålda numren om Sanningen och Kärleken, samt de tre nummer om Migration som gavs ut 2014. Arkivet utökas hela tiden och så småningom kommer du som prenumerant kunna läsa ur ett komplett digitalt arkiv med alla Gläntanummer hela vägen från starten 1993. Mer om hur du börjar använda arkivet här.

Och som alltid får prenumeranter fritt inträde på alla Gläntas arrangemang.

Press om Glänta

”Den Göteborgsbaserade tidskriften Glänta är lika oförutsägbar till innehållet som den är förutsägbar i sin ypperliga kvalitet”

(DN om Gläntas nr om skvaller 2021)

I Glänta finner vi ett enkelt men effektivt upplägg där skribenter med oväntad bredd i ansatsen tar sig an vitt skilda fenomen med lekfullhet, öppen blick och djup. Vad är det för speciellt med siffran 137? Hur starkt påverkar skvallerfieringen på nätet vår samtid och finns det en bästa metod inte bara för att väva utan även för att tömma en tarm? Som läsare slås vi av associationsrikedomen såväl som den litterära finessen och lägger ifrån oss tidskriften med en känsla av berikning. Därtill bjuder formen på kreativa illustrationer som går i dialog med texterna.

(Juryns motivering till att Glänta nominerades till Årets kulturtidskrift 2022)

Digitalt arkiv
för prenumeranter

Patricia Lorenzoni
Dagbok från Brasilien

Med en blick som kommer både utifrån och inifrån skildrar Lorenzoni i dagboksform hur fascismen alltmer tagit landet i besittning. Dagbok från Brasilien skrevs innan corona-pandemin, men ger likväl en omedelbar bakgrund till det som nu sker.

Sara Edenheim
Anakronismen

Varför vänder vi oss till historien för svar på samtidens frågor? Mot den historiska manin och det självbespeglande begäret ställer Sara Edenheim idén om anakronismen, ett mindre linjärt och mer explosivt förhållningssätt till det förflutna.

Samira Motazedi
En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran

Ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste levas.