Omslag

Glänta 3-4.11

Vill du beställa numret? Skicka oss ett mail på: info@glanta.org

3-4.11. Innehållsförteckning

Johan StrandahlFaddergalan 2006

2006 

Ja ni har ju redan kanske hunnit se den här nya lilla symbolen dyka upp, där kom den. Den talar om att programmet som just nu startat sänds i bredbild. Och det är i bredbild som vi nu ska få se årets upplaga av Faddergalan. Agneta Sjödin och Bengt Magnusson har drabbats av oväder men dom står beredda att sända direkt ifrån en liten by i Colombia. Mycket värme, eftertanke och en och annan unik musikkonstellation kan jag utlova och ni är varmt välkomna att vara med oss.                               

Faddergalan Colombia presenteras i samarbete med Amelia, Sibylla, Dove hår och kroppsvård och KLM.

Hej och välkomna till oss i Puerto Rey i norra Colombia. Vi har precis upplevt ett fantastiskt ösregn och som tur är så har det faktiskt avtagit, nu droppar det lite, vi håller tummarna.

Publiken har kommit fram ur dom ställen där dom gömde sig. Det blir nog trots allt fest här i Colombia ikväll.

Ja jag är övertygad om att vi, även om det blir improviserat, har en oförglömlig kväll framför oss. Vi kör igång.

Välkomna till Faddergalan Colombia!

Jag har aldrig träffat så många starka och modiga kvinnor som här i Nepal.

Jag vet själv, det var det som jag var mest rädd för, det var att mamma och pappa skulle dö, att bli ensam.

Nu så är jag här utanför Efrains hus, Efrain som är koreograf och har satt upp ett nummer till mig. Nu har han också fixat lite scenkläder till dansarna, det ska bli jättespännande att se hur det ser ut. Hola buenas dias, hello hello, so this is mine, ja men dom gillar ju när det glittrar lite grann så här, det känns lite sydamerikanskt, det blir perfekt det här.

Faddergalan anordnas alltså av TV4 och biståndsorganisationen Plan och syftet är naturligtvis att hjälpa barn och minska fattigdomen med hjälp av er där hemma.

Artisterna får ursäkta, kvällens viktigaste nummer är det ni ska ringa för att bli faddrar 099 323 00, 099 323 00, ni kan också sms:a Plan 72 790. Också kom ihåg, det kostar tvåhundra kronor i månaden.

Och vi befinner oss alltså i Colombia, det är ett av fyrtiosex länder som Plan arbetar i och här har dom varit verksamma i fyrtiofyra år faktiskt. Colombia är ju ett land som är präglat av extrema ekonomiska klyftor, det är konflikter, det är våld och terror, bilder som ni ska få se nu.

Colombia har två ansikten, det fattiga och det rika, slum och lyx, svält och överflöd, liv och död. Hälften av inkomsterna i landet går till den rikaste delen av befolkningen, den fattigaste halvan lever på knappt en procent. Colombia genomsyras av våld, var tjugonde minut dygnet runt mördas en människa. Våldet drivs på av den väpnade konflikt som pågått i landet sen årtionden. Det är olika vänstergerillor, centralregeringen, högermilisen eller paramilitären. Flera tusen barn har genom åren tvingats delta i striderna. I detta brutala krig är civilbefolkningen det största offret, massakrer, försvinnanden, våldtäkter har blivit en tragisk vardag som tvingar människor att lämna sina hembyar. Dom blir desplasados, internflyktingar och tvingas till ett liv i misär. En kvarts miljon människor tvingades bara förra året att lämna sina hem, många av dom kommer hit till norra Colombia till Puerto Rey och byarna runtomkring.

Anna Hägg Sjökvist, generalsekreterare i Plan, du blev överraskad av regnet?

Vi blev jätteöverraskade men det ser ut som att det kommer att klarna, hoppas hoppas att det kommer att klarna så att vi får en ordentlig fest i alla fall.

Vi har precis sett brutala bilder från verkligheten här i Colombia, kan du berätta, hur arbetar Plan här?

Plan arbetar här i Colombia precis som vi gör i dom andra fyrtiofem länderna, nämligen genom att skapa bättre förutsättningar för barn som lever under tuffa villkor som fattigdom till exempel. Det innebär att vi jobbar för att alla barn ska gå i skolan, att alla barn ska ha rätt till ett hälsosamt liv, att alla barn ska ha justa bostäder. Men i Colombia jobbar vi dessutom med att lära barnen att lösa konflikter, både små och stora konflikter utan våld.

Det finns ju tretusen svenska faddrar i Colombia, vad innebär det att vara fadder?

Det innebär att du har kontakt med ett barn, ett fadder barn och fadderbarnets familj, men dom pengar som du bidrar med går inte till det enskilda barnet utan dom går till olika projekt av det slag som jag nämnde först här då.

Kan du ge ett exempel på vad dom där tvåhundra kronorna går till?

Till att börja med så är det av dom tvåhundra kronorna i månaden så är det fjorton procent som går till administration, insamling och … sedan går resten till projekt av det här slaget.

Jag kanske ska säga det också att det är inte bara här i Colombia som det behövs hjälp utan i alla dom fyrtiosex länder som Plan arbetar så behövs ditt stöd så ring 099 320 00, tvåhundra kronor i månaden kostar det, tack Anna.

Hundra miljoner barn går inte till skolan i dag, barn som tvingas arbeta slits tidigt ut och går miste om sin barndom. Utanför El Poson i Colombia gräver barn efter järnskrot bland schaktmassorna efter ett vägbygge, för ett kilo järn får dom motsvarande åttio öre.

Jag är nio år, jag jobbar här för att hjälpa mina föräldrar. Vi samlar ihop järn och aluminium som vi sen säljer till skrothandlaren. Jag var inte i skolan idag eftersom jag måste hjälpa mina föräldrar.

Barn ska inte tvingas att arbeta, barn ska gå i skolan, bli fadder i Plan, ring 099 323 00.

Ja som ni förstår av vattnet som ni ser här på bilderna så är det här lätt improviserat, vi kan inte använda scenen just nu av lätt insebara skäl men Faddergalan fortsätter att rulla på härifrån. Numret som ni ska ringa är 099 323 00, bli fadder tvåhundra kronor i månaden kostar det.

När ni kommer fram så kommer ni troligen till en telefonsvarare, då hör ni min röst, gör bara precis som jag säger, följ mina instruktioner, det är inte ett dugg komplicerat, fast det är klart, har ni tur då kommer ni till kändispanelen där finns Gry Forsell och en programledarfärsking.

Visst gör vi det, hej allihopa!

Hej ja det här känns väldigt spännande för mig att ha den här rollen för en gångs skull.

Ja det är helt nytt för dig, men av Plan har du väldigt mycket erfarenhet?

Ja jag har varit ute flera gånger och följt Plans verksamhet och den här gången har jag varit i Colombia och träffat en tjej som heter Andrea och som tvingades fly för att inte riskera att bli dödad, men det reportaget ser vi lite senare.

Ja jag vet också att du är fadder, vad innebär fadderskapet för dig?

Att vara fadder det handlar om att göra sitt liv rikare. Fadderbarnen får chans till ett bättre liv och så får man lära känna en familj och deras vardag långt där borta. Och ikväll kan många barns liv förändras. Det kostar dig tvåhundra kronor i månaden.

Numret man ska ringa är alltså 099 323 00 och har du tur så hamnar just ditt samtal hos någon av våra härliga kändisar i vår telefonpanel, dom väntar just nu på ditt samtal.

Så ring nu eller sms:a, du skriver ordet Plan till 72 790. Så ring nu och bli fadder.

Ska jag säga någonting … Det bor drygt åttahundra människor här i Puerto Rey och just nu befinner vi oss på huvudgatan. Nu ska Moneybrother spela för oss och om ni har laddat ner den här låten så skänker ni automatiskt ett bidrag till just den här byn, har ni inte laddat ner den här låten ”Dom vet ingenting om oss” då kan ni gå in på TV4 punkt s e och klicka fram till Faddergalan. Nu säger jag varsågod Moneybrother …

Varje år dör en och en halv miljon barn till följd av förorenat vatten, det är mer än hälften av alla barn i Sverige.

Jag hämtar mitt vatten i floden.

Du kan bidra till att fler barn får tillgång till rent vatten. Bli fadder i Plan ring 099 323 00.

Sätt nu vår telefonpanel i arbete, ring oss och hoppas på att det är just ditt samtal som kopplas fram till Arja Saijonmaa, vad vet jag.

Numret är 099 323 00, du kan sms:a också, då skriver du Plan till 72 790. Så ring nu och bli fadder.

Ja nu ska vi ta en kort paus här men när vi kommer tillbaka ska ni få se ett väldigt gripande reportage om när Elise ifrån Göteborg får träffa sitt fadderbarn Nilsa i Paraguay.

Mm och en av dom som kommer att sjunga är Carola.

Att äntligen få träffa Nilsa känns nervöst och konstigt och pirrigt och helt fantastiskt.

Sundbyholms slott för dig som planerar en konferens, en weekend, fest eller bröllop. I en underbar slottsmiljö finns våra nittionio hotellrum och slottets stora riddarsal för tvåhundrafemtio gäster. Sundbyholms slott för en lyckad konferens.

Ohhh, hmm, ahhh, aha, ahh, aooo, resepaket som piggar upp. Flyg direkt ifrån Arlanda. Kom som du är.

Här är den du tog. Vad bra den blev. Oj vad kantareller vi fick. Sommarens sista dopp. Hade inte du problem med lederna? Det känns bättre nu. Ska vi sticka? Fortsätt leva aktivt med Comfora glukosamin mot ledvärk och förslitning, enkel att dosera och till ett lågt pris. Fråga efter Comfora på ditt Apotek.

Hallå, ja jag är och handlar julklappar. Är det något som ska vara inslaget? Ehh ja den här, resten kan du ta i påsar. Nu har vi mängder med julklappar i våra butiker.

Il divo. The christmas collection. Klassiska sånger för en riktigt god jul, Il divo. The christmas collection.

Välkommen till Härligt hemma, Aftonbladets nya veckotidning. Linda avslöjade sin pappas dubbelliv, uppbullat inför stora julbaket, dessutom korsord och massor av skön helgläsning. Köp Härligt hemma med Aftonbladet i helgen.

För hundranittionio kronor i månaden får du en Sony Ericsson K610i och ringer för hela beloppet. Välkommen till oss på Telenor.

En av våra starkast lysande stjärnor: Agnes. Med en fantastisk röst och nya låtar är hon här med albumet Stronger. Lys upp vintermörkret med Agnes och Stronger.

Magnus vad är det som har hänt som har fått dig att börja lyssna på människor för Fortum? Jag fick ett ehh … sms av min chef när jag var nere i Nice på tennisläger. Har du lust att jobba som energihjälpare? Vad är det, det här är bra att kunna, det här är bra att kunna, läs detta, dom här möjligheterna har ni, säkert sju kilo material. Jag blev lite irriterad för jag sa att man kan ju inte jämföra äpplen med päron, det går inte, ingen här som står här sa ja till att bli några säljare, finns inte ett elbolag som har åkt ut till sina kunder och sagt här är vi, skäll, ge oss beröm be oss dra. Det är så många där ute som behöver hjälp. Det var det som vi gjorde och det var det som vi sa ja till. Nu kan alla gå in på vår simulator och sänka energikostnaderna.

Josh Groban, Josh Groban, Josh Groban, Josh Groban, med nya CD:n Awake. En musikalisk resa utöver det vanliga, med Josh Groban.

Femårsåldern, har legat död i drygt en vecka. Beck, du, har du husrannsakan, jag har kort stubin. Beck, Flickan i jordkällaren köp eller hyr den på Coop forum idag.

Den här vintern är annorlunda. Wellaflex kommer till Sverige, den håller din frisyr levande, dess flexibla stadga klarar påfrestningar och din frisyr återfår formen om och om igen. Nya Wellaflex med flexibel stadga. Wella hair comes alive in our hands.

Mgp nordic 2006. En CD för hela familjen.

Längtan efter familj men barnlösa som Robert och Fredrik. Kvinnans namn, vem ska vara kvinna utav oss? Och Karolin och Björn. Det finns alltid en sorg att inte kunna få egna biologiska barn. Det är kanske en sorg som alltid kommer att finnas. Jag förstår att han har valt yrket att vara lärare för det är då han kommer till sitt esse. Resan för att skaffa barn vänder deras liv upp och ner. Premiär för Längtans tider måndag klockan nio i TV4.

Hon är en bro mellan två världar. Ibland ser jag människor. Caroline! Jag hittar henne inte, var är hon? Ett barn saknas. Nej ett barn är dött. En förmåga på gott och ont. Vi vill bara presentera oss för dig. Hur vet ni vem jag är, och var jag bor? Ibland är det som att dom bara leker med oss som ett dåligt, sjukt … skämt. Premiär för Afterlife torsdag klockan nio i TV4.

Älskar du att dansa, drömmer du om ett liv i rampljuset? Nu har du chansen att bli stjärna för en kväll. Skicka in en film där du dansar med din partner, och kanske blir det just ni som får komma och dansa för den beryktade Let’s dance-juryn. Skicka in filmen så fort som möjligt, gå in på TV4 punkt s e.

Det är inte lätt att förbereda sig på svenskarnas besök. Dom har sjukt många ord som vi inte använder.

Nu är vi här, vad heter det, hos familjen Ramos la Verde som dom heter. Dom bor här precis utanför i San Fransisco. Inte den i Kalifornien utan den här i Colombia. Men jag trodde det, jag bara, va, är det från San Francisco.

Vi har en del tekniska problem med länken men vi skyller det på regnet. Men som ni hör, stämningen är väldigt god trots det här. Här i Colombia är det fler än tretusen etthundra barn som har svenska faddrar. Och som fadder kan man skriva till sitt fadderbarn och man får alltid rapporter tillbaks om vad som händer.

Så kan man också vara fadderkompis som Elise från Göteborg. Hon är fadderkompis med Nilsa i Paraguay. I många år så har dom skrivit till varandra och så här såg det ut när dom äntligen fick träffas.

Alla tycker väl så här egentligen att man vinner aldrig tävlingar, så när man väl gör det så blir man fantastiskt glad och det här var ju ändå en så pass stor grej, då blir man ju extra glad.

Fadderkompisen känns väldigt kul för det är någon som är i samma ålder och man kan ha väldigt mycket gemensamt och då kan det vara lättare att skriva brev och veta vad man ska prata om.

Hej, jag heter Nilsa. Jag är från Paraguay. Jag är sexton år gammal. Elise skriver att hon tycker om att rida och att gå på fotboll.

Det första man tänker på är herregud vad olika vi måste vara, men man märker ju sen att vi är väldigt lika ändå.

Hej Elise. Välkommen till Paraguay.

Tack!

Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle komma hit.

Jag vågar inte tro på det nu heller. Jag är väldigt förväntansfull. Jag vill träffa henne nu.

Att egentligen träffa Nilsa känns nervöst och konstigt och pirrigt och helt fantastiskt.

Jag är väldigt glad att jag äntligen får träffa dig.

Det känns roligt men också konstigt på något sätt. Det är som en plats som har varit långt, långt borta, ouppnåelig.

Här är mitt rum och jag sover ensam här.

Elise är väldigt öppen och glad och vi blev snabbt goda vänner. Vi spelar fotboll och jag tycker mycket om musik.

Hon är väldigt glad, hon är cool och hon skrattar mycket, hon är precis som svenska tonåringar.

Det var roligt att hon var så duktig på att arbeta på åkern. Hon bor långt härifrån och har aldrig dragit upp kassava förut. Kom! Jag skrattade när hon försökte hugga med macheten. Hon tog i för lite. Det gick inget vidare.

Förut var familjen tvungen att hämta sitt vatten här och det var inte rent. Men nu kan dom få rent vatten direkt från den här kranen. Jag har hjälp till med det här, man känner verkligen att man har gjort nytta, man känner sig stolt. Men dom har fortfarande ingen toalett, men det kommer dom att få. Är det okej? Familjen är så himla glad, när världen behandlar dom så illa klarar dom ändå av att vara snälla mot den. Dom försöker göra det bästa av situationen, dom är glada över dom små sakerna i livet ändå. Det är härligt att se.

Det är skillnad, för mina kompisar berättar alla hemlisar för varann. Men med Elise känner jag mig trygg.

Jag älskar dig

Djou elskar dig.

Jag lärde mig mycket av vårt möte. När allt känns jobbigt ska jag tänka på henne och försöka vara positiv.

Hej då.

Jag är så glad att du kom och jag vill att du snart kommer tillbaka.

Tack så mycket.

Jag hoppas att du skriver till mig snart och att du kommer tillbaka hit.

Det är så sorgligt. Jag vill stanna kvar.

Ja ett gripande möte eller hur, och det finns fler fadderkompisar som väntar ute i världen, i Filipinerna, Indonesien och naturligtvis i Paraguay. Du som är mellan tretton och sjutton, du kan bli fadderkompis. Om du undrar hur man blir fadderkompis så kan du gå in på TV4 punkt s e och så klickar du dig fram till Faddergalan och så får du all information där. Nu till Stockholm.

Här i Stockholmsstudion så har det börjat ringa ganska så frenetiskt på telefonerna och har du tur så kanske du kommer fram till just Ulrika Eriksson.

Ja tänk vad trevligt, vad vet man.

Hur många har du pratat med, ganska många va?

Ja jättemånga.

Är dom trevliga eller?

Ja dom är trevliga, ja det skulle jag vilja säga.

Är det någon som ställt kluriga frågor ännu?

Det klurigaste kanske är om man kan byta barn alltså, för det kommer ett barn tilldelat och om man då kan få ett specifikt barn från till exempel Colombia.

Och då sitter du inne på information.

Ja och då säger jag att det kan man.

Ja men vad bra då ska du få fortsätta att svara i telefonen.

Ja det ska jag göra, tack så mycket.

Ja lycka till. Och ni där hemma ni ringer in och blir faddrar, ring 099 323 00.

Tre miljoner människor dog av aids förra året. Femton miljoner barn har förlorat en eller båda sina föräldrar till följd av sjukdomen. Barnen som blir kvar behöver ditt stöd. Bli fadder i Plan, ring 099 323 00.

Hej, något som är stort här på scenen i Sydamerika är hip-hop och rapp.

Japp.

Ehh, i kåkstaden San Francisco, där var du häromdan och där har Plan startat ett speciellt projekt, vad kan du berätta om det projektet?

Det är väl ett projekt för ungdomar som handlar om att ha ett ställe att vara på och hålla på med hip-hop. Hela projektet bygger mest på hip-hop. Det är en lokal där dom kan träffas varje dag, dom rappar, dom breakar, dom utvecklas. Det är allt från jättesmå killar och ja …

Vad betyder det här för dom tror du?

Jag tänker på när jag var liten och började med hip-hop och sånt, det är allting, det här är perfekt för dom att hålla på med, någonting som är positivt i stället för att fastna med andra grejor.

Vi ska titta på hur det var när du var där i Rigo.

Vi är här med en grupp som kallar sig San Fran och det är ett kollektiv med en massa breakare, ungdomar som kommer hit, och det är en grej som Plan har satt ihop för att försöka få bort ungdomarna från allt våld och kriminalitet som finns här, det här är inte som i Sverige där alla mår bra och alla tar det lugnt.

Gruppen består av tjugo personer.

Vad handlar era låtar om?

Texterna handlar om människor med problem som rånar vanligt folk som arbetar och tjänar pengar. Därför sjunger vi om deras mentalitet. Det borde inte vara så. Den som jobbar borde få njuta av sina pengar.

Dom här grabbarna kommer i framtiden bli breakare och MC:s, göra positiva grejer istället för negativa grejer.

Vad heter du?

David.

Tack så mycket.

Vi får fortsätta att improvisera lite här nere i Puerto Rey. Nu står Carola i lervällingen och ska köra akustiskt för oss och hon har stora delar av Blacknuss i ryggen. Varsågod säger vi.

Ja nu är vi på väg till Efrains sömmerska som syr upp alla kläderna till dansarna i mitt nummer, det blir otroligt kul att se vad det blir. Här spar dom inte på krutet när det väl ska uppträdas och firas.

Jag trodde att jag skulle få se fattigdom och jag trodde att jag hade förstått ungefär vad det var och det vet jag idag att jag inte hade.

Varje år föds fyrtioåtta miljoner barn som inte finns i några officiella papper. Därmed saknar dom grundläggande rättigheter. Rätten att gå i skolan. Rätten att göra sin röst hörd. Rätten till en identitet. Ett barn som officiellt inte existerar kan rövas bort och utnyttjas. Plan arbetar för att alla barn ska registreras och därmed få en framtid. Bli fadder i Plan ring 099 323 00.

 Ja som ni ser, det har regnat rätt rejält här i Puerto Rey, men det är dags att det regnar in samtal nu också, 099 323 00 ringer ni. Bli faddrar i Plan. 099 323 00. All er hjälp behövs.

Tjejernas situation här i Colombia är rätt tuff. Machokulturen är utbredd, men Lisa Miskovsky träffade tjejer som faktiskt fanns på en plats där dom får ta hur mycket utrymme som helst.

Det här är ju fantastiskt, att få träffa dom här coola tjejerna, som tjej i skolan kan det vara lite att grabbarna tar över ibland, men här på planen då är det bästa tjej som gäller. Muchas gracias, okey here and then you go, you go running there. Men vad ska jag göra nu då? Home run. Nej, nej, nej. Ah, ah. Tjejer är bäst, tjejer är bäst, ingen protest. Vi kan ha kul vart som helst i vilka länder som helst. Muchas gracias.

En annorlunda situation för dig Lisa, antar jag, ute på softbollplanen.

Ja, man kan säga att det är så långt bort ifrån min ishockey-träning man kan komma.

Du vad säger du om det här?

Det här? Jag älskar ju det, mer på riktigt än så här blir det inte.

Nej det är svårt att se att man skulle kunna åstadkomma någonting som är mer riktigt, jag menar här är en lervälling utan all like och ändå faktiskt fest på dom flesta ställen.

Fantastisk stämning, nu får man möta folk mycket närmare också, så att jag tycker det är grymt. Nu ska vi över till Stockholm igen.

Ni anar inte vilket tryck det är här i Stockholmsstudion, det ringer för fulla muggar, det är knappt man hör vad man tänker. Nej och vi har fått in en massa nya faddrar och det betyder oerhört mycket, men jag vet att ni kan bli ännu fler så fortsätt att ringa, 099 323 00. Kom här jag tänkte kolla, här sitter ingen mindre än Arja Saijonmaa.

Hur är det?

Hej hej hej, jättebra, det är jätteroligt.

Du, jag vet att du inte är fadder, varför inte det?

Nej men jag ska bli nu.

Ska du det?

Ja absolut, jag har inte haft ett tillfälle men nu ska det bli.

När du sitter här kan du faktiskt inte gå härifrån utan att vara fadder. Det vore faktiskt skandal.

Det skulle vara skandal ja.

Men det är jättebra, då har vi fått en till fadder, det är jättebra.

Jag ska skriva in mig själv här.

Bli fadder och kom ihåg att pengarna inte bara går till ett barn utan till alla barnen i en by. Du ringer 099 323 00. Du kan vara med och förändra och det kostar bara tvåhundra kronor. Du kan också sms:a och då sms:ar du till 72 790 och så skriver du ordet Plan i ditt sms.

 På gatorna i Katmandu tvingas barnen att bli vuxna tidigt. Småkillar samlar skrot för att överleva. Sexhundra miljoner barn lever på mindre än sju kronor om dagen. Fattigdom är inte bara brist på medicin och mat, fattigdom är också att inte kunna påverka sitt liv. Hjälp oss att utrota fattigdomen. Bli fadder i Plan ring 099 323 00.

Förra året så sändes ju Faddergalan från Odumase i Ghana och jag reste tillbaka dit för att se hur dom har haft det sedan vi var där, och så fick jag också träffa mitt fadderbarn Christian. Det mötet får ni se om en liten stund och så lyssnar ni till Darin och Agnes.

Jag förstår inte, om man är sju år så är man ett barn, och då leva på gatan där varje dag så är du rädd för att bli slagen av polisen.

Och så blev jag så glad när jag fick träffa Christian, mitt fadderbarn, och höra hur han har haft det sen vi sågs senast.

Pippi, vad önskar du dig i julklapp? Varför inte dubbel-CD:n Jul i Astrids värld. På denna CD:n får du höra sagor om hur Emil, Lotta på Bråkmakargatan, Ronja Rövardotter och många fler firar jul. Jul i Astrids värld, garanterad julstämning.

The Beatles som du aldrig hört dom förut. Love, en ny CD med The Beatles.

För att uppnå ett gott resultat behövs styrka, funktion och design. Kenwood köksmaskiner när du kräver det bästa. Kenwood, the spirit of taste.

Martin Stenmark med albumet Nio sanningar och en lögn.

Specialbotten för alla spisar, praktiska hällpipar, värmeisolerade handtag, glaslock med inbyggda durkslag i två storlekar. Min stora passion för mat gör att jag vill ha moderna kokkärl med smarta funktioner och givetvis hög kvalitet. Oden steel, dom intelligenta kokkärlen. OBH Nordica, designing good life.

Är det här vad du får i julklapp, fastbrända plåtar och en ingrodd spis? Hoppas att du också får Yes power spray, bara spruta, vänta och torka bort. God jul, Yes power spray, presenten som räddar julen.

Här går Apido sladdlösa dammsugare. Snabbt rent igen.

Varje gång du pantar en flaska så blir den till en ny.

Just nu i alla Expertbutiker. Varför inte köpa en enkel och okomplicerad tjugotums LCD från Sharp? Just nu till ett väldigt svårslaget pris, tretusen fyrahundranittionio kronor. Välkommen in till din Expertbutik.

I jul tar Disney channel med dig på ett magiskt äventyr. The future of Narnia rests in your courage. Missa inte den svenska TV-premiären av Narnia, häxan och lejonet bara på Disney channel. Disney channel finns tillgänglig via Canal Digital, Com hem och Viasat.

En legendarisk röst. Tretton klassiska rocklåtar. Rod Stewart. Nya albumet Still the same. Great rock classics of our time med Rod Stewart.

Vad vacker du är, vet du det? Nej, men tack. Nya kläder ser jag. Mm, ja. För min skull eller? Kanske … Ja … vad ska vi äta då? Hummer, har du provat det någon gång? Nej.

Studier visar att när två personer är attraherade av varandra, klär av sig nakna och hoppar i säng då kan det leda till ett och annat. Premiär för ett gäng skruvade advokater i en av dom mest prisbelönade serierna någonsin. Hon låg med din pojkvän och hon stämmer dig! Hoppsan! Ally McBeal, premiär måndag tio över sex, i TV4 plus.

Han har den tuffa uppgiften att sälja bilar i landet där bilen betyder allt. Vill ni sälja bilar? Jaa! Är ni bäst i världen? Jaa! Så visa det då! Kom igen! Med blod, svett och okonventionella metoder säljer dom flest bilar i hela USA. Bing badaboom, jag måste kila. Jag behöver mina trettio procent … Det här börjar bli svettigt. Bilhandlarkungen, fredagar klockan tio i TV4 fakta.

Missa inte Medicinskt fokus, fobier, onsdagar klockan åtta i TV4 fakta.

Here comes the ball.

Hej, jag heter Rigo.

Här ser ni byskolan i Puerto Rey och här har bidragen från oss faddrar bland annat gått till en matsal där barnen varje dag får näringsrik mat, något som är grundläggande för att dom ska lära sig något överhuvudtaget. Plan har också sett till att det finns toaletter med rinnande vatten så att alla kan sköta sin hygien, så att dom kan hålla sig friska. I klassrummen pågår inte bara vanliga lektioner, utan tack vare Plan så får barnen också lära sig om sina rättigheter. Så att dom kan säga ifrån om dom till exempel skulle utsättas för våld.

Men alla har inte samma möjligheter. Micke Nyqvist har träffat barn i Egypten, uppvuxna på samma jord som barnen här, som barn hemma i Sverige, men under helt andra förutsättningar.

Jag drömde att jag var på en underbar plats. Så plötsligt i drömmen var jag helt ensam. Det värsta med att bo på gatan är kylan. Det är svårt att sova. Sommaren är okej, men nu på vintern är det hemskt.

I Kairo är det kallt på vintern. Det här är Abdel Sama, han är sexton år. Han berättar för mig att han bott på gatan sedan han var åtta år.

Jag samlar pappkartonger och säljer dom. Ofta blir man trakasserad av polisen. En gång fick jag så mycket stryk att jag aldrig glömmer det. Men jag jobbar på, jag måste ju.

Du får tio, inte mer. Det räcker. Ta pengarna nu.

I den här mångmiljonstaden är det svårt att leva om man är barn på gatorna. Man blir rånad, man blir misshandlad av polisen, man blir sexuellt utnyttjad och det är vardagen. Nära en miljon barn lever på gatan i Egypten, dom flesta i Kairo och Alexandria. Det är som om hälften av Sveriges alla barn skulle bo på gatan. Abdel Sama blev utslängd hemifrån när föräldrarna skildes och träffade nya partners. Styvföräldrarna ville inte ha honom i huset. Att få en egen fru och egna barn någon gång, det är inget som Abdel Sama vågar hoppas på.

Jag vet att jag inte kommer att gifta mig. Ska hon bo med mig på gatan?

Det är lätt att försvinna i en storstad, särskilt om man är liten och inte har någonstans att bo. Här i Kairo söker Plan upp gatubarnen tillsammans med olika frivilligorganisationer. Utanför hjälpbussen från Hope Village, en av dom organisationer som Plan samarbetar med, sitter Abdel Sama och pratar om sina drömmar med några av sina kompisar från gatan.

Vad vill du jobba med när du är fyrtio år?

Rörmokare.

Snickare.

Elektriker.

Han ska bli elektriker. Jag har en idé. Han ska bli snickare. Du bygger huset. Du lägger ner rören. Och du drar in elen. Och du sätter in låsen. Då har vi fått ett hem.

Hjälpbussen åker runt på nätterna. Det handlar om skydd, mat, läkarvård och att försöka hitta deras föräldrar var dom nu är och om dom lever. Lungorna låter inte bra. Abdel Sama har infektion och doktorn i den mobila hjälpbussen är bekymrad. Ikväll hinner han och socialarbetarna träffa en handfull av Kairos hemlösa barn. Som vanligt bara några stycken.

Sextio kilo. Nu ska jag hoppa upp, låt mig pröva. Jag är väldigt tjock. Inte roligt, titta inte.

Medicin, lite mat och en vuxen att prata med. Sen är det dags att hitta ett nytt sovställe. I morgon är det en ny dag som ska överlevas.

Ja, jag har ryckt Micke från telefonpanelen en stund, jag måste bara fråga dig. Fast att du varit där och sett det med egna ögon, går det riktigt att förstå hur svårt dom här barnen har det?

Ja, på något sätt så gör dom det. Det handlar om att titta … och öppna ögonen tror jag.

Hur lång tid tog det för att smälta alla intrycken efter att du kom hem?

Det tog, det tog ett tag faktiskt. Det är enorma öden, det här med ett ensamt barn som kliver ut på en tågstation, som är sex år och har ingenting annat. Och man ville ta alla i famnen och ja, springa hem med dom.

Det är inte lätt, men man kan göra någonting, man kan bli fadder och ringa hit och kanske få prata med Micke, du ska få gå tillbaka och svara.

Okej, tack ska du ha.

Om du vill vara med och förändra livet för dom barn som Micke träffade i Egypten, bli fadder, ring nu och har du tur kan du få prata med Victoria Svensson. Så kom igen nu ring 099 323 00, det kostar tvåhundra kronor i månaden.

För tioåringar ska leken vara nära. Tioåringar ska gå i skolan. Tioåringar ska inte jobba med att krossa sten från tidig morgon till sen kväll. Låt barn vara barn, bli fadder i Plan. Ring 099 323 00.

Hittills är det drygt tretusen trehundra som har ringt in och anmält sig för att bli faddrar i Plan men det behövs många, många fler. Ring in du också, 099 323 00. Ytterligare ett artistnummer härifrån, vi ska se om Rigo, DJ Corpas och Kejner och Andreas från San Fransisco har fått ihop det.

Bom, Puerto Rey!

Att man handlar med barn och att man kan sälja dom om och om igen.

Här i Stockholm ringer det för fullt och just nu är det tretusen trehundra nya faddrar men bättre kan ni, kom igen nu!

Det ringer verkligen för fulla muggar, jag tänkte höra, får jag störa här en sekund …

Ursäkta, nu kommer Gry här och vill prata med mig, kan du vänta några sekunder?

Vem pratar du med?

Ylva, jag hann inte höra mer.

Nej, okej. Går det bra då?

Vänta ett tag. Ska jag prata med Ylva samtidigt?

Jag tycker du ska prata med mig.

Ha ha ha, ursäkta.

Du, går det bra för dig?

Stackars Ylva får vänta, det går fruktansvärt bra, man blir så här …

Ja men vad roligt, jag ville bara komma och ta tempen på er båda.

Ja, bra.

Ni ska få fortsätta och hjälpa folk att bli faddrar och Carro vet precis hur man gör.

Ja man sms:ar till 72 790, så skriver man Plan i sms:et eller så ringer man 099 323 00, det kostar tvåhundra kronor i månaden och din hjälp den behövs.

Tradition. I år direktsänder vi från Colombia och nu är det verkligen väldigt mycket direktsändning, förra året var det direktsändning från Ghana.

Mmm och när vi sände från Ghana förra året då var det många som ville bli skolfadder och det innebär att man bidrar till att många fler barn får möjlighet att gå i skolan. Och jag fick möjligheten att resa tillbaka dit och se hur det har gått för alla skolprojekt och vilka intryck dom hade med sig från när vi var där.

Jag blev helt överväldigad när jag klev in i skolsalen i Odumase, vilket välkomnande. Och så blev jag så glad när jag fick träffa Christian, mitt fadderbarn, och höra hur han hade haft det sen vi sågs senast. Ja för ett år sen så såg det lite annorlunda ut på den här skolgården. Ja och vad hände då i den här byn, Odumase, och alla andra byar runtomkring här då vi hade varit här och gjort galan? För det första så var dom helt överväldigade för dom hade inte förväntat sig att få in så många nya faddrar och det gav dom möjligheter att starta upp en massa nya projekt som dom drömt om så länge. Här byggs det lärarbostäder, väldigt viktigt att få lärarna ut hit till byarna där skolan ligger. Tidigare var det problem med att lärarna inte kom i tid eller att dom kom för sent för att dom bodde för långt ifrån byn. Och här i Panfokrom så bygger man nu en förskola för hundratjugo barn mellan tre och sex år. Här i Chochoe, där fick vi ett fantastisk mottagande, det är en upplevelse kan jag säga, så bygger dom en helt nu förskola. Tidigare hade dom ingenting alls, då satt barnen under träden. Här arbetar männen i byn för att få bygga en skola för hundratjugo barn mellan sex och elva år. Så förutom att barnen nu får en ny skola så får också männen ett arbete och en yrkesutbildning. Och varje ny skola får förstås helt nya möbler.

Mitt distrikt har varit ett av dom mest eftersatta. Men tack vare allt stöd från Plan har vi lyckats lösa våra problem. Jag är väldigt tacksam för Plan.

Tack så hemskt mycket. Du luktar väldigt gott. Har du parfym?

Ha ha ha ha …

Sedan ett år tillbaka så är det gratis för alla barn i Ghana att gå i skolan. Och det har naturligtvis ökat antalet elever, därför byggs det fler skolor och till dom skolorna så behövs det fler lärare. Här bygger man nu ett bibliotek som kommer bli en enorm tillgång för många här, det ska snart fyllas med tusentals böcker. Och snart har alla här i Odumase en alldeles egen toalett. Människorna här i byn Odumase, dom talar fortfarande om när vi var här för ett år sedan. dom är väldigt stolta över att vi valde deras by, det har inneburit stora förändringar för alla och det finns många minnen.

Det var första gången jag har upplevt nåt liknande. Plan förde Sverige till Odumase. Plötsligt var det fullt av vita här.

Jag minns en ung pojke …

En ung pojke. Darin?

Ni dansar på ett annat sätt än vi.

Väldigt stelt.

Det starkaste minnet är att vi fick sån fin kontakt. Vi var en del av er och ni var en del av oss. Vi skojade och trivdes ihop. Jag tänker ofta på det.

Tack.

När vi var här och jobbade så blev tjejerna så imponerade av att vi svenska tjejer hade så mycket att säga till om så dom har börjat ta för sig lite mer. dom har bland annat startat ett eget fotbollslag.

Om föräldrarna låter flickorna gå i skolan så kan dom också få ett yrke när dom är vuxna.

Jag har rätt till en utbildning.

Vi är alla som en … Det finns varken svarta eller vita, alla är jämlika. Och vi ska göra allt tillsammans.

 Lyckönskningar från hövdingen i Odumase, och många andra här i byn vill också önska oss lycka till med årets faddergala.

Ja Plan kommer att fortsätta att hjälpa till med skolbygget i Ghana och vill man bli skolfadder så ringer man ett annat nummer. Det är 099 323 10. Ring nu. Men man kan också bli vanlig fadder såklart och det har många svenskar blivit dom senaste åren och det finns många barn därute i världen som vet att det kommer så mycket hjälp här från Sverige, men vi kan ännu bättre, så ring till 099 323 00, det kostar tvåhundra kronor i månaden.

Efter pausen så möter ni Carolina Klüft som möter trettonåriga Andreas som är internflykting i Posan en liten bit härifrån, och jag får precis besked om att precis just nu är det femtusen som har ringt in och blivit nya faddrar, men som sagt, ännu fler behövs. 099 323 00.

Här mördades fem människor igår. Efter mörkrets inbrott är det inte säkert här i kåkstaden El Poson.

Jag har varit vid gränsen och sett hur man forslar över dom här unga kvinnorna.

Sverige är inte lika känt i världen som svenskarna gärna vill tro.

Ja, honom känner jag.

Enligt en ny undersökning trodde femtioåtta procent att Reinfeldt var en tv-serie. Två procent kände igen Darin. Men nittioåtta procent kände igen Patrik Sjöberg.

Oh, Patrick.

Här bor familjen Andersson. dom har tröttnat på kraschar, krångel och elaka virus. Varenda dator åkte ur huset, istället skaffade dom Inode. De blev av med alla problem men har fortfarande tillgång till allt dom behöver. Inode, enklare blir det inte.

Björn Skifs följer upp fjolårets succé med Andra decennier, finns ute nu.

Manuella tandborstar kan inte stå upp mot den, nya Oral B triumph. Triumphs informationsdisplay och flossactionborste ger dig betydligt renare tänder och hjälper till att ge dig ett friskare tandkött. Skaffa ett leende du kan känna dig stolt över! Nya Oral B triumph. Fråga din tandläkare eller hygienist om nya Oral B triumph. Brush like a dentist.

Frans Da Man. Debutalbumet med Sveriges skönaste kille. ”Ingen kickar fotboll som han, Zlatan, Zlatan …” Dessutom bonus-CD med karaokeversioner och videos. ”Ja det är jul dé é jul bara kul med jul ja …” Frans Da Man, för en riktigt kul jul!

Men hallå, stopp där, vad gör ni? Det där är julklappar! Tackar, tackar. Till andra personer. Åhh, jag får skaffa nya nissar. Julens hårdaste klappar kommer från Black & Decker. Sätt testvinnaren F3 med två batterier högst upp på önskelistan. God jul önskar Black & Decker.

Aaaaooooahhhh … och den här lilla godingen kan man äta rakt upp och ned. Neeeeeeeeeej!

Nästa generations spelkonsol är redan här. Köp den nu, på ONOFF.

Hörru Hanne, nu får du lägga på ett kol. Du, om det inte hade varit för dina pilgrimsmusslors skull, så hade vi varit hemma för länge sen. Men du Johan, skulle du kunna hjälpa mig att steka pilgrimsmusslorna? Menar du dom här fiskbullarna eller? Du. Ja jag tyckte det var skitskoj. Efterrätt. Honey! Nu får du femhundra kronors installationsrabatt när du köper Bosch nya spis med extra stor ugn och utdragbara bakplåtsskenor. Elon. Vi förenklar din vardag.

Sissel. Det bästa. Två CD till priset av en.

Även om du tvättar i låga temperaturer gör Ariel dina kläder riktigt rena. Spara energi, med Ariel. Tävla med Ariel och vinn en egen biovisning av Happy Feet tillsammans med alla dina vänner. Gå in på din butik eller på Happy feet punkt s e.

Ergorapido och sladdlösa dammsugare. Snabbt rent igen.

Inte nog med påfrestande utlandsresor och efterhängsen press. Nu får han inte ens vara ifred i sitt eget flygplan. I’m the president of the United States. Harrison Ford i Air Force One, söndag klockan nio i TV4.

På onsdag i Bonde söker fru … Jag tänker göra något som jag aldrig gjort förut … Marita … Jag älskar dig. Det är väl inget särskilt med att vi … Äntligen kärlekssemester i Bonde söker fru, onsdag klockan åtta i TV4.

Hon är en bro mellan två världar. Ibland ser jag människor. Caroline! Jag hittar henne inte, var är hon? Ett barn saknas! Nej, ett barn är dött! En förmåga på gott och ont. Vi ville bara presentera oss för dig. Hur vet ni vem jag är, och var jag bor? Ibland är det som att dom bara leker med oss, som ett dåligt, sjukt … skämt. Premiär för Afterlife, torsdag klockan nio i TV4.

Nu börjar det!

… temperaturer uppe i tjugofem grader idag, bland annat i Torup, Ydrehammar och på Götaland, en stor del av Svealands län så kommer det att bli en riktigt fin och solig dag i morgon.

Välkomna tillbaka till Puerto Rey. Det är fortfarande oerhörd stämning, det är fortfarande väldigt blött och börjar bli rätt lerigt också onekligen. Eh, men som sagt en riktigt skön stämning.

Ja det är det. Om en liten stund ska vi få se hur det går för Moneybrother, han ska få hjälp av en kille här från Colombia som ska spela dragspel med honom och så blir det det här:

Fortsätt och ring, anmäl dig som fadder. Det kostar tvåhundra kronor i månaden, det viktiga telefonnumret är 099 323 00, alltså 099 323 00. Hmm, och i Stockholm där är panelen, hur går det för er, Gry?

Men det ringer för fulla muggar, Josefine Bornebush, vi har Ola som sitter här, dom har inte en sekund till övers verkar det som. Och är det nån som vet att pengarna som kommer in till Plan, via Faddergalan, verkligen kommer till sin rätt så är det du, Carro. Du har erfarenhet av det här.

Ja, jag har besökt flera av Plans projekt ute i världen och sett många av de människor som har blivit hjälpta på Plans verksamhet. Och en liten bit ifrån Puerto Rey ligger El Poson, en kåkstad som från början bara var ett lerigt öde fält där människor slagit sig ner. Nu bor det sjuttiotusen människor där och de flesta är barnfamiljer. Jag träffade Andrea, en tjej som är tretton år gammal och som har fått fly till El Poson undan det upptrappade våldet på landsbygden i Colombia. Andrea är en tjej som försöker hålla sina drömmar vid liv trots allt.

Här mördades fem människor igår. Efter mörkrets inbrott är det inte säkert här i kåkstaden El Poson. Men för dom tiotusentals människor som har flytt hit från andra delar av Colombia, undan våld och strider är det här faktiskt en trygg plats. För det de lämnade är så mycket värre.

Jag vet att det är farligt där och det var därför vi flyttade hit.

Det var hemskt. Vi hörde ofta att de sköt utanför huset på natten. De mördade och sköt så fort nån rörde sig. Vi vågade inte tända några ljus eller röra oss. Ibland smög det omkring människor som dödade varandra. Hemskt.

Ett hus på landet, en massa fruktträd, gott om plats att leka på och en trygg försörjning. Det var ett litet paradis som Andrea och hennes familj tvingades lämna. De packade snabbt några få saker, flydde till stan sexton mil bort. Deras nya hem var först bara en leråker.

Det fanns några få hus i området, men inte just här. Vi fick börja från början med att bygga.

Andrea var åtta år då, nu har hon nyss fyllt tretton. Och det vattensjuka översvämningsdrabbade El Poson är hennes hem sen fem år tillbaka.

Och här har vi våra kläder, mina bröder och mina systrars. Våra tallrikar, våra skedar, allting.

Är det din bror?

Ja.

Hela familjen, nio personer, delar på mindre än tjugo kvadratmeter. Av själva flykten hit minns Andrea ingenting, men hon kommer ihåg sitt gamla hem. Förra huset var byggt i sten med vardagsrum, fyra sovrum, kök och badrum. På vår gård hade vi guava, mango, kokosnötter, avokado, papaya …

En och en halv miljon colombianska barn är flyktingar i sitt eget land. Flyktingläger växer snabbt i kåkstäder med en enorm brist på allt från rent vatten till skolor. Plans arbete i El Poson har bara börjat. Det handlar lika mycket om att gräva avlopp som att reparera självkänsla, mod och förlorad skoltid.

Vilket är ditt favoritämne?

Naturkunskap. Jag gillar det för man lär sig hur kroppen fungerar … Naturvetenskap och sånt.

Nu ska Andrea och hennes kompisar ha prov så jag tror att jag smiter ut. Good luck Andrea.

Vi är fattiga, men gudskelov har vi mat. Men framför allt är det lugnt och tyst. Tidigare hade vi det bra. Pappa hade allt vi behövde … Men här behöver vi inte vara rädda, här kan mina barn växa upp.

Med Plans hjälp får Andrea och hennes kompisar äta sig mätta i skolan varje dag. Med mat i magen är det lättare att göra läxorna och att drömma om framtiden.

Jag vill bli modell. Jag brukar titta på alla modeshower på tv. Det verkar så roligt. Om jag blir modell kan jag resa runt och hjälpa många människor.

Andrea vill inte se bakåt utan framåt som trettonåringar gör. Snart har hon bott halva sitt liv i El Poson. Men hela tiden strömmar nya människor hit med hopp om att hitta en trygg plats i landet. Ett barn mördas var åttonde timma. Allt fler flyktingar, som den här sexbarnsfamiljen, nyinflyttade i ett skjul som dom lånar tills vidare. En familj av många som inte har en aning om hur deras liv kommer att se ut framöver.

Ja otroligt starkt att Andrea ändå orkar drömma.

Ja verkligen och det är också något som slår en när man är ute på dom här resorna, att barnen har en otrolig inre drivkraft. Jag tycker att det är det som fadderskapet handlar om, att få ge dom här barnen möjligheten och förutsättningar att uppfylla sina drömmar. Vill du hjälpa till kan du sms:a Plan. Då använder du numret 72 790 eller så ringer du 099 323 00 och har du riktig tur så kanske just ditt samtal kommer fram till Torkel här bakom.

Nu är vi här, hos familjen Ramos la Verde som dom heter. Dom bor här precis utanför San Fransisco, inte den i Kalifornien utan den här i Colombia. Jag trodde det, jag bara va är dom från San Fransisco.

Om en stund ska ni få se Moneybrother igen på scen, för det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss med tanke på förhållandena med regnet och alltihop, men vi lämnar regnet ett tag. Förutom det, vad har varit dina starkaste upplevelser här i Colombia?

Alltså jag har fått gå omkring lite grann, jag har varit inne i Cartagena och kollat, en otroligt vacker stad. Jag rekommenderar alla att åka dit och kolla. Det är ju trevliga människor, du vet, dom kommer fram och snackar mycket, jag pratar ingen spanska så jag hajar inte vad dom säger men ah …

Vad är ditt intryck av Plans arbete?

Jag var i en flyktingbosättning som heter Mandela där dom hade fixat … Nu börjar det hända saker här … Jag var i en flyktingförläggning och där hade dom styrt upp med att bygga vägar och grejer, och det var väldigt mäktigt för dom hade ungdomar där som informerade dom som var lika gamla som dom själva om sexualitet, jag var väldigt rörd.

Så ditt intryck är positivt?

Ja mycket positivt, mycket positivt.

Ja vad bra. 099 323 00, det är det numret som ni ska ringa om ni vill bli faddrar, och korna hade egentligen ingenting med det här att göra.

I Caaquazu tänder Porfira en eld för att laga mat. Hyddan saknar skorsten så röken från elden orsakar luftvägsinfektioner. Här bygger Plan riktiga ugnar med skorsten. Hjälp människorna i Caaquazu till ett bättre liv. Bli fadder i Plan, ring 099 323 00.

Om du blir fadder så hjälper du inte bara ett barn utan alla barn i den här byn, och det är så enkelt, du ringer bara 099 323 00. Shakira är något av en nationalklenod här i Colombia och hon kommer från Baraquio som ligger någon timmes bilfärd härifrån och jag tror att Darin och Agnes gillar henne riktigt mycket.

Jag heter Shakira. I Colombia är det många barn som behöver er hjälp, över en miljon barn saknar mat, sjukvård och skola. Dom har tvingats lämna sitt hem på grund av dom inre stridigheterna i Colombia. Stöd Colombias barn. Dom behöver er.

Jag är övertygad om att det kommer att förändra min syn på livet.

Det ringer, det ringer som tok här, det ringer så mycket så att om du inte kommer fram så försök igen om en liten liten stund, telefonslussen är nämligen öppen länge, länge till ikväll.

Ja verkligen. Har du tänkt på att om varje svensk skulle ha ett fadderbarn så skulle inte bara drygt nio millioner barn hjälpas, utan barnen i nio millioner byar skulle få ett bättre liv.

Så du lägger upp målet att alla i Sverige ska bli faddrar ikväll?

Ja det tycker jag är ett rimligt mål.

Ja det är bra, man ska sikta högt! Nu ska vi hålla tummarna och ring, numret är 099 323 00 eller så kan du sms:a, då skriver du ordet Plan och skickar det till 72 290.

Det är tufft att vara barn i Albanien, inte bara för att landet är Europas fattigaste utan också för att skolorna där saknar så grundläggande saker som fönster och elektricitet. På vintrarna ibland så regnar och snöar det in i klassrummen och datorer vågar man knappt drömma om.

Nej elevorganisationen i Sverige har bestämt att nästa års dagsverke ska ske i samarbete med Plan och det berör ungefär sextiotusen elever i sextio byar i Albanien. Det kommer att bli mycket, mycket pengar som samlas in. Elisabeth Holme från elevorganisationen rapporterar direkt från Albanien.

En dag om året jobbar svenska elever för att stödja andra elever i världen. Det kallas Operation dagsverke och är elevorganisationens insamlingskampanj. För 2007 har vi valt att samarbeta med Plan. Pengarna kommer att gå till ett utbildningsprojekt i Albanien.

Vi var fattiga då och är fattiga nu.

Men på din tid, varför stack inte folk då för att få det bättre?

Lagen var sån. Vi kunde inte lämna landet utan risk för livet.

För femton år sedan var Albanien helt stängt från omvärlden och det fanns inga privata bilar. På landsbygden idag är det fortfarande foten som är det viktigaste transportmedlet för eleverna trots dom långa avstånden. I skolan har dom datorlektioner utan datorer.

Jag skulle gärna vilja använda datorer och skaffa ny information. Jag vill också lära mig Internet och att skicka meddelanden. Men det är inte lätt. Det är nästan omöjligt att lära sig något om datorer när vi inte ens har datorer.

När vi valt det här programmet ser vi ikonerna på skärmen. Här är menyn. För att skapa ett segment ska man använda musen. Vilken knapp trycker man på för att spara och sedan printa ut teckningen?

Vi ska trycka på ”file” … ”File”.

Använder man musen?

Ja.

Vad kommer upp på skärmen när vi har tryckt på ”file”?

”Save”.

Save. Så du trycker på save-knappen.

Du har läst om det här, va?

Ja.

Du gillar informationskunskap. Synd att du bor i det här området där ingen bryr sig om skolan. Och att vi aldrig kommer att få någon dator.

Vi reparerar dom extremt slitna skolorna på landsbygden så att det åtminstone inte snöar in, och utbildar dom gammaldags lärarna och ger eleverna en möjlighet att påverka sin utbildning och framtid.

Du har vissa förpliktelser. Att lära dig så mycket du kan och få en så bra utbildning som möjligt.

Det är tråkigt att du haft det svårt i livet. Jag är stolt över att vara din dotter och jag vill göra dig glad. Nu får du en puss.

Det tvivlar jag inte på. För jag älskar er också. Det är ömsesidigt, vi måste kämpa.

Omkring hundratusen gymnasie- och högstadieelever kommer alltså att samla in pengar till barnen i Albanien under våren, i maj månad under Operation dagsverke. Nu är det dags att lyssna på Moneybrother igen. Den här gången med ackompanjemang inte bara av Blacknuss utan också av en bajonato-dragspelare. Här är Moneybrother.

Vi tänkte på dig som vill ha en spis för alla tillfällen, eftersom den ena dagen inte är den andra lik. Spisen med dubbelugn från Electrolux.

Hos Dressman har vi den här veckan kampanjpris på kavajer. Nu trehundranittionio kronor.

Låt vintern mörkret lysas upp av stämningsfull musik. Tänd en brasa, kryp upp i soffan och njut tillsammans med Glenmark och Glenmark. Glenmark och Glenmark, Vår jul.

Usch en del disk ger riktiga utmaningar till och med för dom allra bästa maskindiskmedlen. Det är därför Yes nu har förbättrat sina power drops för att ge Yes bästa diskkraft någonsin. Dom nya effektiva allt-i-ett-tabletterna löser upp sig snabbt och dom diskar också bort envisa matrester bättre än någonsin. Strålande! Ge din diskmaskin den bästa diskkraften någonsin. Från Yes. Yes active tab som diskar fantastiskt är nu nya, färdiga att använda. Yes power caps.

Ja här finns något för alla och envar, för barn, mor och till och med för tomtefar. Men nu vill jag dig råda, läs broschyren som kommer i din låda, och lyssna till en stilla bedjan, kom in till mig på Elkedjan.

Nu finns Anna Äners handmålade tomtar i handeln. Ge dom till dig själv eller någon du tycker om. Glas från Kosta boda är personliga gåvor.

Hoodtröjor etthundranittionio. Nyheter varje vecka på Ginatricot.

Bara Canal digital kan ge dig HDTV, du får boxen och allt installerat för bara tio kronor och tre HDTV-kanaler i ett helt år. Beställ nu, erbjudandet är begränsat.

Aaaaooooahhhh … och den här lilla godingen kan man äta rakt upp och ned. Neeeeeeeeeej!

Har du tänkt på hur mycket vatten du släpar hem varje år? Gör ditt eget vatten med Sodastream. Det blir både enklare och billigare. Från kranvatten till bubbelvatten på tre sekunder. Vad får du i julstrumpan i år? Ho ho ho ho ho …

Stickade tröjor etthundrafyrtionio. Nyheter varje vecka på Ginatricot.

Nya Dove silk & straight silkesserum slätar ut flygigt hår från rot till topp och ger dig silkeslent rakt och glänsande hår. Säg nej till flygigt och glanslöst hår du också! Nya Dove silk & straight.

I Postkodlotteriets grannyra i januari delar vi ut cirka femton miljoner kronor. Var med och vinn tillsammans med dina grannar, anmäl dig senast den elfte december. Du kan också ringa 099 11 110 40, så hjälper vi dig eller gå in på Postkodlotteriet punkt s e.

 Nu får du massor av julklappar till små barn för etthundratjugonio kronor. Collegetröjor, och velour, etthundratjugonio kronor. Julklapparna finns hos Cubus.

Nej men jag vet ju bara att jag träffade mig själv där i framtiden och att jag … nä men att jag hade det jävligt gött! Sen får ju folk tro vad dom vill. Det finns teorier kring svarta hål, det finns teorier kring maskhål, en genväg mellan två platser i universum. Det finns inte en chans att folk kommer att tro på det här, så jag hade ju med mig mobilen så jag kunde ju filma det.

Antalet anmälda fel i vården ökar dramatiskt, socialstyrelsen vill förbättra patientsäkerheten med ett nytt stort dataregister, och ännu en svensk har förts upp på FN:s terrorlista. Regeringen vill skärpa konkurrenslagarna och tvåhundra miljarder i utebliven handel av att Sverige står utanför EMU. tjugoett år och sex hjärnskakningar, nu kan hockey karriären vara över för Färjestads backlöfte. Nyheter, sport och ekonomi klockan tjugotvå.

Längtan efter familj men barnlösa som Robert och Fredrik. Skriv kvinnans namn, vem ska vara kvinna utav oss? Och Karolin och Björn. Det finns alltid en sorg över att inte kunna få egna biologiska barn, det är kanske en sorg som alltid kommer att finnas. Jag förstår att han har valt yrket att vara lärare för det är då han kommer till sitt esse. Resan för att skaffa barn vänder deras liv upp och ner. Premiär för Längtans tider måndag klockan nio i TV4.

Han har den tuffa uppgiften att sälja bilar i landet där bilen betyder allt. Vill ni sälja bilar? Jaa! Är ni bäst i världen? Jaa! Så visa det då! Kom igen! Med blod, svett och okonventionella metoder säljer dom flest bilar i hela USA. Bing badaboom, jag måste kila. Jag behöver mina trettio procent … Det här börjar bli svettigt. Bilhandlarkungen, fredagar klockan tio i TV4 fakta.

Bengt, Agneta, Bengt, Agneta, du är Bengt!

Det visar sig att pappan inte har orkat med sin saknad efter flickan utan tagit sitt liv.

Sjutusen sjuhundra har ringt in och blivit faddrar. Det finns plats för många fler, ring 099 323 00. Vi är tillbaks i Colombia, välkomna!

Handeln med barn är den tredje största organiserade brottsligheten i världen. Två miljoner barn tvingas att arbeta i sexindustrin som i Nepal där flickor utnyttjas hänsynslöst i sexhandeln. Många av dom säljs som handelsvaror till bordeller i grannlandet Indien. Suzanne Reuter åkte till Nepal för att ta reda hur det fungerar och för att berätta om hur Plan lyckades få en flicka att komma tillbaks hem.

För oss är Nepal ett land med bedövande vacker natur, och Himalayas bergskedjor lockar tusentals turister varje år. Ingenting av det vi ser röjer dom tragedier som utspelas här. Nepal är ett av världens fattigaste länder och det är just fattigdomen som göder den grymma brottsligheten som bara växer och växer. Nämligen handeln med unga flickor och barn till sexindustrin. Det ligger mycket pengar i att handla med flickorna, som ofta inte är mycket äldre än nio, tio år, eftersom dom kan säljas och köpas om och om igen. Man uppskattar att varje år drogas, luras och kidnappas runt tolvtusen unga flickor och barn till ett liv som slavar på bordeller långt borta från mamma och pappa. Utan hopp om att någonsin komma återvända hem.

Nu har vi kommit till den största gränsstationen som är överfarten från Nepal till Indien. Det är här som kidnapparna för över sina offer. Människohandel, med andra ord, förekommer här dagligen år ut och år in. Kvinnorna vi ser här är speciellt utbildade socialarbetare. Dom söker efter misstänkta pågående kidnappningar. Dom berättar för oss att dom stoppar ett tiotal om dagen. Hit kommer också förtvivlade föräldrar med fotografier på sina döttrar, döttrar som är spårlöst försvunna.

De här tre är systrar. Inom sexindustrin eller på fabriker?

På bordell.

Det är många familjer ute i byarna som saknar sina döttrar, men skammen över var döttrarna troligen befinner sig är så stor så att det är svårt för oss att hitta någon som vågar berätta för oss vad det är som händer här.

Vi väntar på en flicka nu. En flicka som har lyckats fly från sexindustrin i Indien tillbaka hit till Nepal. Vi har bestämt plats med henne här vid floden eftersom vi inte kan åka till hennes by och prata med henne där, för det här måste hon hålla hemligt i hela sitt liv. Flickan vi får träffa vill inte säga vad hon heter. Ifall hemligheten om hennes öde blir känt där hemma blir hon brännmärkt för resten av sitt liv. En ytligt bekant till familjen erbjöd sig att betala hennes utbildning när pappan inte längre hade råd, efter en tid sa han att han ville gifta sig med henne. Hon var glad.

Han sa att om jag följde med honom till Indien skulle jag få ett arbete. Det skulle kunna försörja mig och mina syskon. Jag förstod inte att han ljög för mig.

Hennes drömmar om en bättre framtid blev över en natt hennes värsta mardröm. Väl i Indien sålde bekanten henne till en bordell. Hon var fjorton år. Nu började jobbet, att ge sexuella tjänster till omkring femton män om dagen.

När insåg du att det var fråga om ett helt annat jobb?

När jag såg bilderna i rummet som jag var inlåst i, då förstod jag.

Vad trodde du skulle hända med dig?

Jag trodde att jag aldrig mer skulle få återvända hem.

Det gör ont att höra hennes historia. Det kändes hopplöst. Min dotter som var så skötsam har fått lida så mycket. Det är smärtsamt för mig som är hennes far. Samvetslösa människor tvingade min flicka till så hemska saker.

Plan arbetar med olika typer av antitrafficing-program. Det viktigaste är att upplysa flickor, barn och föräldrar om hur dom ska undvika att hamna i klorna på dessa förövare.

Ni får inte låta er luras. Om någon försöker locka er måste ni ta kontakt med mig eller era föräldrar.

Är ni rädda att det ska hända er?

Ja.

Dom säger att förut när det kom främmande människor hit, då var det lätt för dom att locka med sig flickorna. Men nu är dom mer medvetna. Kanske är det därför problemen minskar.

Flickan blev gravid och med det inte längre attraktiv som handelsvara. Hon slängdes ut på gatan. Men hon hade tur, ett par från hennes hemland hittade henne där gråtande och hjälpte henne tillbaka till Nepal. Där fick hon kontakt med Plans antitrafficing-program som gav henne tak över huvudet, hjälpte henne till sjukhus och en sen abort. Plan satte sen in sina krafter på att få pappan att ta emot sin dotter igen. Allt detta skedde i största hemlighet och pappan tog emot henne, men bara om hennes öde för all framtid skulle förbli en hemlighet.

Du måste leva med den här hemligheten resten av livet. Hur känns det?

Jag vill gråta.

Nu går hon i skolan igen. Hon är en av få som lyckats komma tillbaka. För dom flesta andra ser verkligheten helt annorlunda ut.

Ja, som ni märker, det finns många, många barn där ute som behöver vår hjälp, så fortsätt att ringa in till Faddergalan, 099 323 00, det kostar dig tvåhundra kronor i månaden att vara fadder, ring!

Nu ska det bli champeta, det är den absolut mest populära musiken och dansen här i dom norra delarna av Colombia. Dom som backar upp artisten är Putte, Desmond, Anders, Stefan, Glenn och Britta och artisten är Mr Blacknuss och hans dansare. Jag garanterar, nu kommer det att gunga! Champeta!

For your life, for your children, for your love. Trettiofemtusen barn dödades i jordbävningen i norra Pakistan.

Faddergalan Colombia presenteras i samarbete med Amelia, Sibylla, Dove hår och kroppsvård och KLM.

Inte nog med påfrestande utlandsresor och efterhängsen press. Nu får han inte ens vara ifred i sitt eget flygplan. I’m the president of the United States. Harrison Ford i Air Force One, söndag klockan nio i TV4.

God kväll! Nu ska patienternas säkerhet i vården stärkas. Antalet anmälningar om misstag har ökat dramatiskt med trettio procent på bara ett år. Socialstyrelsen tänker därför inrätta ett nytt stort dataregister för att kartlägga riskerna, och socialministern vill utreda hur antalet felbehandlingar ska kunna minska.

Anette Hallberg i Göteborg fick värktabletter och sjukgymnastik när hon sökte vård för kraftiga smärtor i bröstet. Först efter flera läkarbesök ställdes den rätta diagnosen, bröstcancer som spridit sig till lungorna och skelettet.

Det var för mycket med alla dessa läkarbesök och dom sitter och bedyrar, du lider inte av någon farlig sjukdom, du kan gå hem och koppla av. Och en massa andra dumheter. Men jag har inte kopplat av, jag har ju fortsatt då!

Anette Hallbergs fall ligger nu hos hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Som nyheterna har berättat tidigare så har patienternas klagomål till nämnden ökat kraftigt det senaste året. Men ikväll kan vi avslöja att också dom anmälningar som anställda i vården gör direkt till socialstyrelsen stiger lika mycket.

Jag tror att det möjligen har skett en minskning av den här auktoritetstron, och det är bra att det leder till flera anmälningar. Ehh sen är nog det också så att antalet misstag inom sjukvården ökar.

Enligt Lex Maria måste vårdpersonal rapportera alla fall där patienter skadas eller utsätts för risk att skadas allvarligt på grund av misstag. Förra året kom det in ettusen femtio sådana anmälningar. Hittills i år har det kommit ettusen trehundratjugo och man räknar med att slutsiffran slutar på fjortonhundra. En orsak är nya föreskrifter som innebär att självmord bland patienter måste rapporteras, men det förklarar inte hela ökningen och nu ska socialstyrelsen bygga upp ett nytt och större dataregister för att kartlägga riskerna.

Det kommer att innehålla en bredare information. Uppgifter om flera saker i en händelse, och så då ge möjlighet att dra ut sådan information som ger stöd och hjälp för att förändra organisationen. Man ska hitta riskerna istället för att alltid fokusera på den person, den sköterska eller läkare som drabbades av felet, gör felet.

Ännu en svensk medborgare har satts upp på FN:s terrorlista. Det gäller en 41-årig man som enligt USA ska ha ingått i den inre kretsen kring den förre al-Qaida-ledaren i Irak, Alza Kawi. Att han förs upp på listan innebär att alla hans tillgångar fryses och att han inte kan arbeta. Sveriges regering har inte motsatt sig terrorstämpeln.

Svensken är sedan några dagar tillbaka folkbokförd här på en adress hos en muslimsk församling söder om Stockholm. Han har dock flyttat runt mycket och har under dom senaste åren varit skriven på flera olika adresser.

Det räcker med att man har ett arabiskt namn och har skägg så är man en möjlig terrorist. Det är fullkomligt obegripligt för mig att man kommer med så allvarliga anklagelser utan grund.

Enligt USA:s finansdepartement ska fyrtioettåringen ha representerat den numera döda Alza Kawi i Europa i frågor som rör kemiska och biologiska vapen. Hittills har dock USA inte presenterat några bevis mot mannen. Det är dock inte första gången han anklagas, redan 2004 greps han i Danmark misstänkt för inblandning i terrordåd. Han släpptes dock senare samma år och i en intervju i Nyheterna sa han då så här:

Sympatiserar du med Usama Bin Ladin?

Ja som alla muslimer gör, men dom döljer det, men jag döljer inte det.

Så du sympatiserar med Usama Bin Ladin men du är inte med i al-Qaida?

Hundra procent jag är inte med i al-Qaida.

Två och halvt år efter intervjun har nu alltså FN fört upp fyrtioettåringen på sin terrorlista.

Vi har inte motsatt oss denna listning. Det är andra i säkerhetsrådet som har listat, inte Sverige.

Varför har ni inte motsatt er listningen?

Av den enkla anledningen att vi har en folkrättslig förpliktelse, när det gäller anknytningar till al-Qaida är den folkrättsliga förpliktelsen rätt klar.

Jag tycker att det här agerandet som man gör med FN-listan faktiskt bryter mot många andra FN-kommissioner och Europakommissioner, som tydligt och klart pekar ut att alla människor måste ha en möjlighet att få sin sak prövad i en domstol eller någonstans i rättsväsendet.

Fyrtioettåringen är den fjärde svensk som har terroristlistats av USA. Kort efter terroristattackerna den elfte september 2001 placerades tre svenskar med somaliskt ursprung på listan. En av dom fick leva med reseförbud och spärrade bankkonton fram till augusti i år.

Tidigt söndag morgon vår tid kan Christer Fuglesang få en ny chans att bli förste svensk i rymden. Men chansen att rymdfärjan kommer i väg då är bara trettio procent. Väderprognosen ser nämligen ännu sämre ut än den gjorde i natt då avfyrningen stoppades bara några minuter innan start.

Det skulle bli en resa till rymden. Men efter fyra timmar fastspänd i startstolen fick Fuglesang och dom andra astronauterna snopet kliva ur. Dåligt väder hindrade nattens uppskjutning. Men nu pågår förberedelserna för fullt. Planen är en uppskjutning kvart i tre söndag natt svensk tid. Men precis som i natt är risken stor att vädergudarna ställer till det igen, och det ser värre ut den här gången. Låga moln, stark vind och regn gör att nästa chans för att rymdfärjan kommer iväg bara är trettio procent jämfört med fyrtio procent som det var i natt. Det var fem minuter före start som nedräkningsklockan plötsligt gjorde så här …

Problemet var att när molnen klarnade upp över nödlandningsbanorna i Europa, ja då tätnade dom över nödlandningsbanorna i Florida. Rymdstationen ISS låg aldrig tillräckligt länge i rätt läge för att ta emot en parkerad rymdfärja. Just nu befinner sig Christer Fuglesang och dom andra besättningsmännen i karantän. Om man inte lyckas på söndag natt, då försöker man en tredje gång på onsdag morgon svensk tid. Åker han upp då får vi vår första svensk i rymden på självaste julafton.

Här hemma bestämde idag utrikesminister Carl Bildt att den förre statssekreteraren Lars Danielsson får behålla sin tjänst på UD. Danielsson ska placeras hos UD:s expeditionschef och ha titeln ambassadör.

Och ikväll delades 2006 års Right Livelyhood Award ut i Stockholm, det så kallade alternativa Nobelpriset som går till människor som kämpar för en bättre, renligare och fredligare värld. En av mottagarna i år var amerikanen Daniel Elsberg, fredsaktivist sedan han lämnade Pentagon för trettio år sedan. Han sa i sitt tacktal att en amerikansk militärattack på Iran är sannolik och att USA överväger att använda kärnvapen.

Presidenten har varit väldigt öppen med att han är redo att anfalla Iran. Det har också framkommit, vilket för övrigt är uppenbart, att enda säkra sättet att komma åt underjordiska kärnanläggningar är att använda kärnvapen.

 Ett amerikanskt flyg- och markanfall i Irak har idag krävt minst tjugo människoliv. Enligt USA var samtliga offer medlemmar i terrornätverket al-Qaida. Men enligt irakiska tjänstemän på plats dödades trettiotvå personer varav minst sex var barn och åtta kvinnor. Flygattacken beordrades efter attacken mot amerikanska marktrupper.

Etiopiska styrkor uppges idag ha drabbat samman med dom islamister som kontrollerar stora delar av somaliskt territorium. Hårda strider rapporteras från staden Dinsoor. Islamisterna uppger sig nu redo att gå mot närliggande Baidoa, den enda stad som kontrolleras av landets maktlösa regering. Islamisterna har länge varnat för ett storkrig. Rörelsens ledare höll idag en demonstration mot FN:s planer på att skicka en fredsbevarande styrka till landet.

Ja och nu ska det bli ekonominyheter, Rafaela.

Tack så mycket! Regeringen kommer inte längre att acceptera att offentligt ägda bolag konkurrerar med privata intressen, det säger näringsminister Maud Olofsson till ekonominyheterna. Lagarna ska skärpas och sanktioner väntar dom som bryter mot lagen.

Andreas Coskun driver sen två år tillbaka ett litet internetcafé i Storvreten i Botkyrka nära Stockholm.

Jag har satsat så mycket för att det ska funka. När jag är med ungdomarna då hjälper jag mig själv också.

 Men sen drygt tre veckor tillbaka har ytterligare ett internetcafé öppnat bara trehundra meter ner för backen i kommunens regi, trots att lagstiftningen som styr hur kommunen får agera säger att offentlig verksamhet inte får konkurrera med privat.

Ja dom konkurrerar ut oss med våra skattepengar och det tycker vi är fel.

Det här är inget nytt fenomen. EU-kommissionen har sen länge krävt att Sverige ser till att kommuner och landsting eller statens verksamhet inte konkurrerar med det privata, och den nya regeringen tänker nu ta i med hårdhandskarna.

Där vill vi skärpa lagstiftningen och kontrollen. Det är inte acceptabelt att kommunala verksamheter eller landstingskommunala eller statliga verksamheter konkurrerar ut privata verksamheter som man gör idag.

Man:s VD Håkan Samuelsson flaggar för att det inte kommer att bli en förlängning av Scaniabudet då det går ut den trettioförsta januari. Det säger han i en exklusiv intervju med ekonominyheterna punkt s e. I den säger han också att han personligen tagit illa vid sig av påhoppen från Scaniachefen Leif Östling.

Den svenska utrikeshandeln förlorar omkring tvåhundra miljarder per år på att stå utanför den Europeiska valutaunionen. Inom EMU har handel underlättats av den gemensamma valutan vilket har gynnat små och medelstora företag. Länder som står utanför har däremot förlorat handel. Det visar en rapport från Kommerskollegium.

När det gäller utrikeshandel så har Sverige förlorat på att inte vara med.

På vilket sätt?

Genom att vår handel hade varit större då.

Går det att säga hur mycket?

Ja vi har räknat fram att det kan röra sig om ungefär tvåhundra miljarder i export och import av varor.

Det börjar bli dags att skicka julkort. Världens första tryckta sådana är till salu. Det är bland annat motivet Night before christmas från 1823 som auktioneras ut på Sotheby’s, tillsammans med en mängd andra julföremål. Här ser vi till exempel snart Rudolf med den röda mulen. Mellan sjuttio- och trehundrafemtiotusen kronor väntas korten att kosta styck. Som hittat va?

Ja dom tar vi! Sporten. Maud, ni börjar med ishockey.

Ja det gör vi. Idag friades HV:s Lance Ward för den hårda tacklingen på Färjestads Stefan Erkgärds i tisdags, men för Erkgärds ser det betydligt sämre ut. Hjärnskakningen var tjugoettåringens sjätte i ordningen och nu kan karriären vara över.

Blödande låg Stefan Erkgärds kvar på isen efter tacklingen från HV71:s Lance Ward.

Erkgärds minns inget av händelsen i tisdags där han ådrog sig ytterligare en hjärnskakning. Nu har han ordinerats att tillbringa så mycket tid som möjligt i ett mörkt rum.

Ja det är otäckt är det. Jag har inte en aning om vad som hände. När man ser bilder i tidningar när man ligger på isen känns det ändå inte som att det är jag, för jag har inte varit med om det.

Flera ishockeyspelare har tvingats sluta på grund av flertalet hjärnskakningar. Andra har fortsatt, som NHL-stjärnan Erik Lindros. Men för Erkgärds kan karriären vara över redan nu, vid tjugoett års ålder, efter hans sjätte hjärnskakning.

Ja det finns en viss risk men det är för tidigt att uttala sig om nu.

När tror du att man vet mer om han kommer att kunna spela igen eller inte?

Ja om cirka två veckor tror jag.

Så långt tänker inte jag. Jag försöker bara bli av med den här nu och bli frisk. Skynda långsamt.

När tror du tidigast att Stefan kan spela igen, om han någonsin kan spela igen?

Tidigast, allra tidigast, om en månad.

Det blev en stor svenskdag vid kortbane-EM i simning i Helsingfors idag. Fyra svenskor hjälptes åt att simma hem fyra medaljer.

Terese Ahlshammar på bana fyra och Anna Karin Kammerling på bana sju var dom blågula hoppen på femtio meter fjäril. Kammerling äger världsrekordet på distansen men det var Ahlshammar som kopplade greppet från start. Holländskan Inger Decker var också med där framme men Ahlshammar höll sin ledning och vann EM-guld på nytt personbästa, 25.36. Tiden var bara tre hundradelar från världsrekordet. Kammerling själv vann bronset. En halvtimme senare kom nästa svenska guld. Damlaget simmade hem fyra gånger femtio meter fritt i utklassningsstil. Magdalena Curas, Therese Ahlshammar, Anna Karin Kammerling och Josefin Lillhage vann på nya svenska rekordtiden 1.36.61. Lillhage tog dessutom brons på hundra meter fritt.

I handbolls-EM var Sverige spelledigt idag, men Norge fortsätter att imponera i turneringen. Gårdagens storseger mot Slovenien följdes upp med en lika säker vinst mot Polen nu ikväll. Matchen spelades i Göteborg och dom regerande Europamästarinnorna vann med trettiotvå tjugoett. Därmed är Norge vidare i turneringen. På söndag väntar gruppfinal mot Tyskland.

Efter Sveriges premiärseger mot Ukraina igår kväll talas det nu mycket om Linnéa Torstensson som gjorde nio mål och fick sitt stora internationella genombrott. Hennes hårda skott är hennes stora styrka.

Torstensson skjuter i mål. Linnéa Torstensson!

Jag måste ju säga, Linnéa Torstensson gör det fantastiskt bra alltså! Vilken skytt vi har i henne. Det blir ganska enkelt att styra spelet med en sådan skytt.

Jag tror verkligen att det här bara är början. Jag tror att hon kommer få ett riktigt stort genombrott i den här turneringen.

Jag hoppar ju vanligtvis. Jag har ju den från den gamla skolan kan man säga, en vev.

Ibland vevar hon som en väderkvarn.

Jag vevar armen och sen i utgångsläget har jag en ganska hög arm.

Hon har fart i armen och det är det som är det viktiga.

Sen vevar jag igenom skottet i mål. Jag har skjutit hårt ända sedan jag var liten. Det har ju varit min spetskompetens och det är det jag har tränat på mest. Det har hängt med ända sedan jag var liten. Jag var väl en pojkflicka när jag var liten så jag kastade mycket tennisbollar och vad det nu var man fick tag i.

Ja hon skjuter ungefär som en häst sparkar så jag hade inte velat vara målvakt.

Upp genom hela kroppen och ut till handen och sen försöka lägga in den i mål. Lite hårdare än så där då.

Linnéa Torstensson! Ja detta är ett internationellt genombrott!

Mmm Sveriges match mot Ryssland i morgon i EM direktsänds här i TV4 med startklockan sjutton nollnoll.

I hockeyallsvenskan svarade Nyköping för en mindre överraskning då dom besegrade Växsjö på bortaplan. Matchen avgjordes på övertid. Patrik Hoko blev tvåmålsskytt och matchhjälte för Nyköping som nu närmar sig kvalstrecket.

Dagens dubbel hämtar vi ikväll från Kalmar och det var en hemmahäst som var favorit i Dagens dubbels första avdelning, Tara Naland. Men hon är känslig och sårbar när hon behöver sina smyglopp. I dag hann hon inte fram, hon fick nöja sig med tredjeplatsen när Kristel Berntsson stal loppet bakom skrällen Kalinka Speed, nummer elva, och höll undan säkert sista biten. Det var förresten Kristel Berntssons och Mikael Selins andra seger för dagen. I andra avdelningen där galopperade Pappa Key och favoriten, nummer sju Solero Briljant, kunde ta hand om ledningen, och fick bestämma, men Pappa Key kommer farande sista biten som skjuten ur en kanon och det är stenhårt favoriterna emellan. Men Peter Onterstainer och Solero Briljant drar längsta strået. Dubbeln i dag, elva och sju, betalar femtioen och nittionio. I morgon V75 på Jägersro.

Mmm det var allt från sporten. Handboll i morgon sjutton nollnoll alltså.

Mmm och imorgon bitti får ni se en intervju med bland annat med franske astronauten Jean Fransoa Clairvoa, som legat fastspänd tretton gånger innan han kom upp till rymden. Vi får väl hoppas att Fuglesang inte drabbas av samma öde. Och sen blir det mer nyheter på kvällen, vi ses då om ni vill. Hej då.

Vädret i samarbete med Com hem TV, bredband och telefoni.

God kväll! Ja i natt ska vi avveckla ett snöfallsområde i Norrland och i söder har vi ett nytt regnväder som är på väg uppåt. Det regnet har till i morgon eftermiddag nått upp mot Norrlandskusten där det delvis börjar övergå i blötsnö, främst i inlandet. Det här kommer sen att vandra vidare norrut och når också upp mot Tornedalen efterhand. Söder får en hel del moln och regnskurar som till en början har tyngdpunkten i dom västra delarna men kommer sen förskjutas vidare österut framemot kvällen. Det blir ganska blåsigt till en början med hårda vindar på Östersjön, men vindarna kommer att avta. Framemot kvällen börjar det spricka upp i dom västra delarna. En svag högtrycksrygg börjar växa in som till på söndag, den andra advent ger oss ett soligt läge med lite lägre temperaturer också. Vindarna blir nu mest måttliga omkring väst. Vindarna kommer att tillta lagom till i början på nästa vecka då nästa frontsystem tar sig in och passerar ganska snabbt. Bakom så spricker det upp och det blir blåsigt med friska till hårda vindar. Det är en solig prognos här, men mer regn har man nere i Colombia i Puerto Rey, men det ser ut som om det blir uppehållsväder dom närmaste timmarna. Jag önskar er en trevlig kväll och en trevlig helg.

Handbolls-EM på hemmaplan går vidare. Sverige mot regerande världsmästarna Ryssland. Handbolls-EM i morgon klockan fem i TV4.

TV4 söker deltagare till Pokerfejs, frågetävlingen där du kan vinna hundratusentals kronor om du är skicklig på att bluffa din omgivning. Ta chansen att söka till TV4:s nya stora underhållningssatsning. Anmäl dig nu på 08 57 84 45 20, text-TVsidan sexhundranittiofyra eller TV4 punkt s e.

Vi har varumärken du inte hittar någon annanstans. Ja typ MaxMara, Fendi, Kenneth Cole, Calvin Klein och Efva Attling. Ge bort en julcheck i julklapp. Efter nyår är den värd tjugo procent mer. Rätt glas och rätt bågar.

Aaaaooooahhhh … och den här lilla godingen kan man äta rakt upp och ned. Neeeeeeeeeej!

Gott kaffe. Vilken fin solbränna hon har fått. Vad snygg hon är.

Det är förbannat synd att man ska bli mätt så fort. Hörru Karin, det här har du gjort riktigt bra. Nej men har vi börjat handla på Lidl också. Ja nu har den sista hästen lämnat stallet. Julhandla smart på Lidl. Glögg endast sex och nittionio, två paket falukorv för tjugonio och nittio eller sexhundra gram Bregott för sjutton och femtio.

Ja men tjena, nej men jag befinner mig på Ängsvägen. Ja du vet den här radonkåken. Man får ju ge sig härifrån innan man blir självlysande.

Il divo Siempre. En helt ny skiva. Il Divo har aldrig varit bättre. Siempre. Ute nu.

Symphony steel, nu i borstat stål. OBH nordica, designing good life.

Nu kommer DVD-boxarna du längtat efter. After shave och Galenskaparnas fem första filmer med bland annat Leif och Macken. Hasse och Tages Svenska ord-filmer. Allt från Picassos äventyr till Den enfaldige mördaren. After shave, Hasse och Tage. DVD-boxarna fyllda med klassiker. Köp dom på CDON punkt com.

Hos Dressman har vi den här veckan kampanjpris på bomullströjor. Nu hundranittionio kronor. Argyletröjor tvåhundranittionio och cashmeretröjor för tvåhundranittionio.

Hits 2006. Årets alla hits på en dubbel-CD. Hits 2006. Dubbel-CD till enkelpris.

Lägg den i mitt skrivbord, nej men jättetrevligt, du ehh, gud så kul, det var inte bra, Johan, puss puss, ja yogaklassen börjar, oh herregud, kemtvätten. Jag orkar inte mer. Samarin gör snabbt din mage på bra humör. Samarin finns nu i den nya friska smaken persika citron.

Nu fortsätter direktsändningen av Faddergalan, i år från Colombia.

Faddergalan Colombia presenteras i samarbete med Amelia, Sibylla, Dove hår och kroppsvård och KLM.

Är svensk tv något för dig?

Nej för bövelen! Det är så förvirrande, dom har bara tre skådisar och alla är poliser. Men min granne som alltid ska testa allt nytt blev helt bäng i huvudet efter att ha tittat för mycket på TV4.

Carlos! Ska du ha en stänkare?

Dom svåra minnena finns kvar men han klarar sig bra i skolan. Och kanske kan så småningom hans drömmar gå i uppfyllelse.

Hej och välkomna tillbaka till Faddergalan här i byn Puerto Rey i norra Colombia. Här fortsätter festen ett litet tag till. Och ni fortsätter att ringa, numret är 099 323 00. En kul sak som har hänt här i Puerto Rey är att gatorna har utmanat varandra. Människorna som bor i husen på den här gatan har börjat städa gatan regelbundet. Dom håller koll på varandra så att det inte förekommer en massa våld eller droger. Sen utmanade den här gatan den där gatan och nu pågår det en slags tävling. Det vill säga en tävling om vem som får det lugnast och finast i området. Ja, och nu förstår ni är det dags på scenen för en sexfaldigt grammisnominerad Lisa Miskovsky.

Snart kommer Lisa.

Här i Stockholm där telefonpanelen finns går telefonerna varma, det är full fart verkligen.

Ja det är det verkligen, men ni kan bli ännu fler, så fortsätt att ringa 099 323 00. Bli fadder. För tvåhundra kronor i månaden gör du en enorm insats. Du kan också sms:a till 72 790, då skriver du ordet Plan i det sms:et.

Ska vi ta en promenad och kolla hur det går här för … det har blivit ett litet Idolbord här. Blev det så av en slump eller?

Ja det slumpade sig så.

Har ni svarat på många?

Det blev tävling direkt, telefonerna hann bara börja ringa förrän du bara: ja jag hann svara på fler samtal.

Jag gjorde det här redan förra året och då hade jag Gunde med mig. Vi stod ganska nära varandra och det är ju svårt att inte tävla med Gunde, han tävlar ju i allt.

Är det någon som har försökt sjunga för dig för att komma med i Idol 2007?

Ja några har sjungit och några har pratat om Idol, men jag försöker styra bort dom till Sanna hela tiden.

Det är jättesnällt. Det är därför jag ligger efter, det är det som är grejen.

Ni ska få fortsätta svara i telefonerna, och du kan ringa hit och gör det nu på en gång.

I Ghana saknas lärare, skolmaterial och skolbyggnader och på dom skolor som finns saknas toaletter och tillgång till rent vatten. Barnen i Ghana behöver bättre skolor. Du kan hjälpa till. Bli skolfadder i Plan, ring 099 323 10.

Många flickor här i Colombia blir mammor väldigt tidigt. Det får naturligtvis konsekvenser, dom tvingas hoppa av skolan och dom blir vuxna i förtid. Carola träffade några av dom.

Många flickors livsöden här i Cartagena, Colombia, är att dom blir mammor vid väldigt tidig ålder. Dom behöver stöd, både barnen och mammorna. Det här är något som Plan hjälper till med.

Jag heter Julitz, jag är nitton år och har ett barn.

Jag heter Gladys. Jag har två bebisar och är sjutton år.

Hur länge har du deltagit här i gruppen med ditt barn?

Drygt ett år.

Vad har Plan gjort för dig?

Jag var inte redo att ta hand om mitt barn. Men Plan kontaktade mig och gav mig hjälp. Dom berättade hur jag skulle ta hand om min dotter, hur jag skulle ge henne mat och så vidare.

Ja det är ju fantastiskt. Det är ju bra att veta att hjälpen verkligen kommer fram. Oj vilken söt. Tänk att det som Plan driver här egentligen är som en liten mödravårdscentral för unga mammor och deras barn. Och det är bara ett av dom tiotusentals projekt som Plan driver runt om i världen. Ditt i ditt i di di … La la la la la la … ha ha ha …

Mmm Carola, hur var det att möta dom här tonårsmammorna?

Det var jättefint att få möta dom såklart, och deras underbara bebisar, och se också vad Plan gör. Fokusera på att ge dom utbildning framöver så att det inte stannar här utan att deras liv kan få fortsätta.

Och slutsatsen av mötet?

Slutsatsen av mötet det är kärlek och att våga bli drabbad utav kärlek. Kärleken agerar, den är inte neutral, den tittar inte på och därför vill jag uppmana dig som inte är fadder ännu, nu har du chansen, vänta inte till i morgon. Lägg julklappspengarna på den här underbara chansen att bli fadder. Det är så underbart att få ge, det är en glädje. Våga bli fadder ikväll, var med och stöd nu. Nu har vi åkt ner hit och gett hela vårt hjärta och du har möjligheten att göra det samma ikväll. Du har ett underbart liv och så länge det finns behov runtom i världen så har vi en medmänsklig skyldighet att hjälpa till.

Ring 099 323 00 och bli fadder.

Vi är niotusen så här långt. Det är den senaste siffran som jag har fått och när vi kommer tillbaka så ska vi få se ett reportage om Rashed, en kille som är tolv år. Han bor i Pakistan och han förlorade båda sina föräldrar i jordbävningskatastrofen. Det blir det när vi kommer tillbaka. Och fortsätt att ringa nu så att vi blir ytterligare fler faddrar. Vi ses om en stund.

Ohhh, hmm, ahhh, aha, ahh, aooo. Resepaket som piggar upp. Flyg direkt från Arlanda. Kom som du är.

När vi startade hösten 2005 var vi Sveriges nya affärssajt. Inom loppet av sex månader var vi Sveriges största affärssajt. Förklaringen, dom bästa analyserna, dom vassaste krönikörerna, dom skönaste notiserna och dom senaste nyheterna. Tjugofyra timmar om dygnet. Välkommen till E24, Nordens största affärssajt.

Julens största familjefest, Markoolio, Amy Diamond, Latjo Lajban, Tobbe trollkarl och mycket mer. Julkul i Globen den nionde december.

Tisdag, nej är det tisdag, nej men det måste va torsdag. Eller? Vi kom förra söndan då måste det vara … va lustigt.

Hörru Hanne, nu får du lägga på ett kol. Du, om det inte hade varit för dina pilgrimsmusslors skull, så hade vi varit hemma för länge sen. Men du Johan, skulle du kunna hjälpa mig att steka pilgrimsmusslorna? Menar du de här fiskbullarna eller? Du. Ja, jag tyckte det var skitskoj. Efterrätt. Honey!

Köper du Husqvarnas nya induktionsspis hos Elon så kan du vinna en middag för dig och dina vänner, lagad av mig på din nya spis. ELON. Vi förenklar din vardag.

 Hej, här kommer ett viktigt meddelande till alla munnar där ute. Listerine är ett munskölj som bekämpar dom bakterier som orsakar plack. Genom sin flytande form kommer Listerine enkelt åt där tandborsten har det svårt. Med Listerine blir din mun renare och friskare. Och det minskar risken för tandköttsproblem. Listerine, rena dynamiten mot bakterier.

Extra extra, bredband alla hastigheter, endast nittionio kronor i månaden. Så kallat modem ingår. Ring och beställ innan den trettioförsta december.

Det här kan vara spisen just du letar efter. Vad sägs om en snabb induktionshäll med booster på alla fyra zonerna och en varmluftsugn där du just nu får ett utdragssystem för plåtarna utan extra kostnad. Siemens induktionsspis finns i rostfritt eller vitt. Hemmabutikerna, med allt för hem, kök och tvätt.

Mixa din egen soppa, drink eller smoothie. Tre små färgstarka blenders. Fruttiblender, liten och tuff. OBH nordica, designing good life.

Den nya samlingen Ljuva lovsång. En lysande skara artister. Ljuva lovsång, en underbar dubbel-CD.

Nya Dove silk & straight silkesserum slätar ut flygigt hår från rot till topp och ger dig silkeslent rakt och glänsande hår. Säg nej till flygigt och glanslöst hår du också! Nya Dove silk & straight.

Ja, här finns något för alla och envar, för barn, mor och till och med för tomtefar. Men nu vill jag dig råda, läs broschyren som kommer i din låda, och lyssna till en stilla bedjan, kom in till mig på Elkedjan.

Längtan efter familj men barnlösa som Robert och Fredrik. Skriv kvinnans namn, vem ska vara kvinna utav oss? Och Karolin och Björn. Det finns alltid en sorg att inte kunna få egna biologiska barn, det är kanske en sorg som alltid kommer att finnas. Jag förstår att han har valt yrket att vara lärare för det är då han kommer till sitt esse. Resan för att skaffa barn vänder deras liv upp och ner. Premiär för Längtans tider måndag klockan nio i TV4.

Hon är en bro mellan två världar. Ibland ser jag människor. Caroline! Jag hittar henne inte, var är hon? Ett barn saknas! Nej ett barn är dött! En förmåga på gott och ont. Vi vill bara presentera oss för dig. Hur vet ni vem jag är, och var jag bor? Ibland är det som att dom bara leker med oss som ett dåligt, sjukt … skämt. Premiär för Afterlife, torsdag klockan nio i TV4.

När man är sju år då ska man få vakna och tänka så här: vad ska jag göra i dag, vad ska jag ha till frukost, när ska jag träffa mina kompisar. Inte som för gatubarnen här i Kairo. Vakna med kramp i magen. Man är rädd för polisen och har inte en aning om vad som kommer att hända den här dagen. Bli fadder i Plan, ring 099 323 00.

För ett år sedan drabbades norra Pakistan av en av dom största naturkatastroferna på senare tid. När jordbävningen slog till dog åttiotusen människor. Fyrahundratusen blev hemlösa och när vintern kom med kyla så dog ännu fler.

Och det blir kallt säkert även den här vintern, så det behövs mycket, mycket hjälp. Plan arbetar i Pakistan med att återuppbygga och hjälpa vuxna och barn tillbaka till sin vardag. Vi ska få se och möta tolvåriga Rashed, han förlorade båda sina föräldrar i jordbävningskatastrofen.

Den åttonde oktober 2005 skulle ha blivit som vilken dag som helst för tolvårige Rashed.

Jag packade väskan medan mamma lagade frukost. Sen gick jag till skolan tillsammans med en kompis. Vi hade den vanliga samlingen och sen gick vi till vårt klassrum. Då kom jordbävningen. Vi rusade ut ur klassrummet. Jag sprang hem. När jag kom fram till vårt hus hittade jag mina föräldrar döda.

Trettiofemtusen barn dödades i jordbävningen i norra Pakistan. Många begravdes under kollapsade skolbyggnader. Plan hade redan arbetat i det drabbade området i över tio år och var en av dom första organisationerna på plats med det mest akuta. Sjukvård, mat och tält. Rashed och andra barn som förlorade anhöriga i katastrofen fick också tidigt stöd av psykologer.

Vår skola blev förstörd vid jordbävningen och vi blev av med våra skolväskor. Nu är vår skola ett tält och lärarna har gett oss nya skolväskor, blyertspennor och böcker.

Ett år senare bedrivs undervisningen fortfarande i tältskola. Rashed och dom andra barnen kan känna sig trygga här. Dom svåra minnena finns kvar, men han klarar sig bra i skolan och kanske kan så småningom hans drömmar gå i uppfyllelse.

Jag vill bli lärare när jag blir stor.

Ja det finns ett fadderskap som är kopplat till den här typen av händelser, naturkatastrofer. Anna, berätta mer om just det.

Ja alla vet ju att när en katastrof inträffar så behövs det akut hjälp. Men det behövs också hjälp långt senare. Det är byggnader som är förstörda och det är många människors hus som är raserade och många barn som saknar skolor. Då gäller det att hjälpa till under lång sikt, hjälpa till att bygga upp samhället igen och stötta barnen på bästa sätt.

Men det handlar fortfarande om tvåhundra kronor i månaden.

Ja det gör det, men då har man inte något eget fadderbarn, utan man får istället rapporter från oss i Plan om hur vi hjälper till att stötta barnen så att deras vardag byggs upp på bästa sätt igen.

Med andra ord, om ni vill bli återuppbyggnadsfaddrar då ringer ni 099 323 15, alltså 323 15.

I Egypten lever en miljon barn på gatan. Tiotals miljoner barn i världen saknar hem och en trygg tillvaro.

Pappa är borta. Nu bor jag hos farmor.

Alla barn behöver trygghet. Bli fadder i Plan, ring 099 323 00.

Nu ska vi tillbaka till Stockholm för en sista rapport. Hur går det Gry och Carolina, har siffrorna ökat?

Här ringer telefonerna för fullt fortfarande.

Ja det är fantastiskt, det är många som har blivit faddrar, men ni kan fortsätta ringa, ni kan ringa hela natten. Bara ring på.

Tusen, tusen tack till alla er som har blivit faddrar ikväll och kom ihåg att just din hjälp gör jättestor skillnad.

Tack så mycket för oss och ha det så bra.

Hej hej.

Hej.

Ja vad var den senaste siffran, hörde du den Anna?

Ja jag hörde precis en siffra på tiotusen sexhundra och det är helt fantastiskt med tanke på hur vi startade idag.

Ja okej, och vad betyder det?

Ja det betyder ju då att tiotusen nya faddrar ger oss tjugofyra miljoner om året, och vi vet att faddrar ofta stannar fem, sex år, så att en bra bit över hundra miljoner har vi lyckat dra in, trots det här vädret.

Finns det något speciellt som ni ska satsa på som du vet redan nu?

Vi kommer naturligtvis satsa på en del projekt här i byn. Vi kommer satsa på en del skolprojekt, vi kommer rusta upp kommunhuset här och det väntar hela byn på naturligtvis. Mycket, mycket mer kan vi göra tack vare detta. Jag vill också få säga en annan sak, stort tack till alla artister och alla som faktiskt genomförde den här galan. Trots dom förutsättningarna som vi startade med.

Du Colombia, regn i år, vad blir det nästa år?

Det vet vi inte. Förhoppningsvis någonstans där det inte regnar i starten i varje fall.

Vi håller tummarna för det. Tack Anna.

Ja i morgon klockan tretton fyrtiofem då kommer vi tillbaka i … efter Faddergalan här i TV4 och då ska även Carola och Moneybrother vara med, och vi kommer att berätta mer om Plans verksamhet. Alla ni som har blivit faddrar ikväll kommer att få all den information som ni behöver.

Mm nu står det att jag ska tacka för oss och från ett magiskt Puerto Rey, jag tror faktiskt att jag väljer att tacka för oss från ett väldigt blött och lerigt Puerto Rey i stället. Nu är det dags för alla artisterna. Lisa Miskovsky, Carola, vi hör dom, dom är igång redan. Rigo, Moneybrother, Agnes, Darin, har jag glömt någon nu?

Jag vill avsluta med ett stort tack till alla gamla och nya faddrar för att ni varit med oss ikväll. Tack.

Tack för ikväll.

Faddergalan Colombia presenteras i samarbete med Amelia, Sibylla, Dove hår och kroppsvård och KLM.

Tillbaka