Omslag

Glänta 1.23 | Bland annat ...

I detta rykande nummer där varje bidrag får stå för sig självt lanserar Ester Martin Bergsmark traumaturgin, Erik Tängerstad följer Wagnergruppen bland apokalypsens järtecken och Agri Ismaïl utforskar en återförtrollad värld. Lina Ekdahl skriver avtal och Jakob Wenzer skriver om det kognitiva utanförskapets villkor medan Michael Azars text låter döden tjäna livet. Maya Nomoto ser storstadens sprickor från Tokyo Sky Tree, Olena Myhasjko förvandlas till krigsreporter och Peter Padrón Hernández väcker liv i stridsvagnens historia.

Omslaget pryds av Jevgenija Belorusets foto av en gruvarbetare i Donbass 2015. Det är också ett av de tio foton som Katja Petrowskaja skriver om i numret.


Innehållsförteckning
Understreckade artiklar finns tillgängliga i fulltext.


Glänta 1.23 | Recensionsklipp

”Men vad som är poängen i hennes text är att kriget fått något att hända. Olena Myhasjko avskyr kultur som verklighetsflykt, men medan bomberna hördes i fjärran väcktes också en impuls att drömma, grubbla och skriva för första gången på länge. Att betrakta en fläck på väggen som vore den ett moln. Det går inte att överskatta hur mycket det betyder, skriver hon: Konst blev det enda som gick att njuta av på djupet.”
Anna Lundvik i Sydsvenskan.

”I en essä betitlad 'Fåfänga ord och triviala handlingar' översatt av Helena Hansson skriver Myhasjko både sårbart, prövande, rakt och brutalt om konsten och kriget.”
Jenny Högström i GP.