Glänta ger ut fyra essäistiska nummer om året med olika teman i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap – gärna allt på samma gång.

Tidskrift | Senaste numret

Omslag till Gläntas senaste nummer

Sinnen

Går det verkligen att lita på det man sett med sina egna ögon? Och vad har smakomdömet med smaksinnet att göra? Gläntas nya nummer handlar om syner, dofter, smaker, ljud och känselintryck. Om människans fem sinnen och dessutom flera som anspråk på att vara det sjätte. Här samsas naturvetenskapliga forskare med författare, psykologer, läkare, textilforskare, poeter och filosofer. Tillsammans ger de uttryck åt både det som sinnena uppfattar, och det som undflyr dem

Inledning: Vad är det som är så speciellt med rött och grönt? Är det egentligen någon skillnad på doften av parmesan och spya? Vad har smakomdömet med smaksinnet att göra? Går det att översätta visuella intryck till känselintry…

Tidskrift | Tidigare nummer

Glänta 1.23
1.23 Bland annat …
Glänta 3-4.22
3-4.22 Glänta blir Colta…
Glänta 2.22
2.22 Jag vet mycket vä…
Glänta 1.22
1.22 Hemsökt
Glänta 4.21
4.21 Skvaller
Glänta 3.21
3.21 Siffror
Glänta 2.21
2.21 Metoder
Glänta 1.21
1.21 Bland annat …
Glänta 3.20
3.20 Förstärkt autenti…
Glänta 1-2.20
1-2.20 En verktygslåda
Glänta 3-4.19
3-4.19 Juridifiering
Glänta 1-2.19
1-2.19 Bland annat …
Alla nummer

Prenumerera på Glänta

Förutom nya nummer i brevlådan får du tillgång till Gläntas växande digitala tidskriftsarkiv via dator, mobil och surfplatta. Nya prenumeranter får även välja en bok som premie. Och som alltid får prenumeranter fritt inträde på alla Gläntas arrangemang.

Tidskrift | Nyheter

Om sinnen i Malmö

Välkommen till en kväll med tidskriften Glänta i sinnenas tecken. Med utgångspunkt i Gläntas senaste nummer om människans sinnen bjuder vi in till en kväll full av syner, dofter, smaker, ljud och känselintryck. Dessutom lyfts flera sinnen fram som gör anspråk på att vara det sjätte sinnet. Till exempel sinnet för det outsagda, lokalsinnet, sinnet […]

Maria Stepanova besöker Stockholm och Göteborg

Den ryska författaren och Colta-redaktören Maria Stepanova är på besök i Sverige den här veckan. Imorgon torsdag talar hon med Gabriel Itkes-Sznap på Kulturhuset i Stockholm kl 20. Och på fredag samtalar Mattias Hagberg med henne på Göteborgs stadsbibliotek kl 18:30. Båda arrangeras av Internationell författarscen. Gläntas gemensamma nummer med Stepanova – som består av […]

Glänta nominerad till Årets kulturtidskrift 2023

Glänta är för andra året i rad nominerad till Årets kulturtidskrift, den här gången tillsammans med Besatt, Dixikon, Fozzie, Jazz och Tydningen! Med följande motivering:  ”Glänta fortsätter att vara angelägen genom att kontinuerligt publicera filosofisk och politisk essäistik där komplexiteten och det ständiga ifrågasättandet av varje axiom inte lägger sig i vägen för ett […]

Fler nyheter

Tidskrift | Recensionsklipp

”Den Göteborgsbaserade tidskriften Glänta är lika oförutsägbar till innehållet som den är förutsägbar i sin ypperliga kvalitet. Nya numrets omslag pryds av ett foto från 1960, där Anita Ekberg riktar en pilbåge mot en paparazzifotograf, vars sinnesnärvaro måste applåderas samtidigt som man får förlåta bildens bristande tekniska kvaliteter. Numrets tema är ’skvaller’. Här skriver bland annat Alice Berggren om skvallrets primat på sociala medier och hur dess gödsel har fått särskilt högerextremismen att frodas, Agri Ismaïl om popartisten Taylor Swifts tvekamp med skvallerpressen och Silvia Federici om skaller, häxjakter och kapitalismens utveckling. Läs! Men säg inte att jag sagt det.”

Glänta 4.21
Jonas Thente i Dagens Nyheter

”Slutsatsen i Sven Anders Johanssons essä om dialektik stannar kvar: Man bör aldrig hålla två tankar i huvudet samtidigt, man bör tvärtom alltid försöka sätta ihop dem. För allt hänger ihop. Och på så vis kan vi försöka tänka lite längre, utanför kolumnerna.”

Glänta 1-2.20
Victoria Greve i Göteborgs-Posten
Fler recensionsklipp

Tidskrift | Om Glänta

Om tidskriften Glänta

Glänta är en tidskrift som, sedan 1993, kommer ut med fyra nummer per år och rör sig i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap. Med oregelbundna mellanrum arrangerar Glänta dessutom filosofibarer, fester och annat. Redaktionen ligger i Göteborg.

Planerade teman

Till numret som utkommer kring årsskiftet jobbar vi utifrån arbetstemat ”gränssnitt”.

Medverkan

Redaktionen tar tacksamt emot material till tidskriften, men på grund av arbetsbelastning kan svar ibland dröja. Kontakta gärna redaktionen (info@glanta.org) om kommande teman innan du skickar material till tidskriften. Vi förbehåller oss rätten att om inget annat avtalas även publicera materialet i elektronisk form.

Redaktion

Alice Berggren, bok- och tidskriftsmakare.
Göran Dahlberg, bok- och tidskriftsmakare, chefredaktör och ansvarig utgivare.
Richard Lindmark, bok- och tidskriftsmakare, särskilt formgivning.
Khashayar Naderehvandi, bok- och tidskriftsmakare.
Julia Ravanis, tidskriftsmakare.

Redaktionsrådet består av Meriç Algün, Sarra Anaya, Tommy Andersson, Johannes Anyuru, Amelie Björck, Hedvig Härnsten, Fredrik Höök, Agri Ismaïl, Anna Jansson, Sven Anders Johansson, Kira Josefsson, Christina Kullberg, Mara Lee, Fredrika Spindler.

Gläntas styrelse består av Matilda Amundsen Bergström, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Maria Johansen, Mikela Lundahl, Ulf Karl Olov Nilsson, Nils Olsson.

Sök bland samtliga tidskriftsnummer sedan 1993. Vissa texter finns publicerade i fulltext, i dessa kan du söka på vilket ord som helst. För övriga artiklar söker du på författare, ord i titeln eller det begrepp, fenomen eller namn du är intresserad av – de flesta texter är taggade med ett antal nyckelord.

Gläntas chefsredaktör Göran Dahlberg
Foto: Ola Kjelbye