Glänta ger ut fyra essäistiska nummer om året med olika teman i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap – gärna allt på samma gång.

Tidskrift | Senaste numret

Omslag till Gläntas senaste nummer

Glänta 4.20-1.21

Bland annat med Kira Josefssons text om den nya amerikanska medborgarrättsrörelsen som föreställer sig rättvisa utan fängelse och polis. En lång essä av professorn i genusvetenskap Ulrika Dahl om vad en kvinna är. En novell om James Baldwins kostym av Aleksander Motturi. Och Jana Traboulsi om ögonblicket då allt föll samman i Beirut. Etc.

Inledning: Det går en ängel genom det här numret. Många olika figurer rör sig på de följande sidorna, men ängeln är på något sätt mest märkbar, så här i efterhand och i sin opåtaglighet: den går genom explosionens Beirut där så…

Tidskrift | Tidigare nummer

Glänta 3.20
3.20 Förstärkt autenti…
Glänta 1-2.20
1-2.20 En verktygslåda
Glänta 3-4.19
3-4.19 Juridifiering
Glänta 1-2.19
1-2.19 Bland annat …
Glänta 3-4.18
3-4.18 Kärlek
Glänta 2.18
2.18 Sanningen
Glänta 1.18
1.18 Skillnader likhet…
Glänta 4.17
4.17 Likheter skillnad…
Glänta 2-3.17
2-3.17 Bidayat
Glänta 1.17
1.17 Klimatångest
Glänta 3-4.16
3-4.16 Centrum/periferi
Glänta 2.16
2.16 Bland annat …
Alla nummer

Prenumerationserbjudande
320 kr per år

Jag upprepar: detta är årets viktigaste tidskriftsnummer. Nästa års också.

(DN om Gläntas nummer om sanningen)

 

Teckna en prenumeration nu så får du en av Gläntas böcker på köpet. Som prenumerant får du dessutom alltid fritt inträde på Gläntas arrangemang.

Tidskrift | Nyheter

Professorn, poeten och humorn

På årets bokmässa i Göteborg kommer Ulf Karl Olov Nilsson att berätta några av sina bästa vitsar och skämt och be Ola Sigurdson om en filosofisk och existentiell belysning på frågor kring humorns roll i våra liv. Samtalet streamas live på Bokmässan Play söndagen den 26 september kl 13 …

Michael Azar i Eurozine

Ny publicering i Eurozine! Azars text ”Det rätta ordet”, som först publicerades i Glänta nr 1-2.20 En verktygslåda, finns nu att läsa på engelska under titeln ”The right word” på Eurozines hemsida. Länk här. Och klicka här för att se Azar berätta mer om det rätta ordet […]

Gläntas verktygslåda: 17 filmer

Kan härskarens verktyg montera ner härskarens hus? Gläntas begreppsliga verktygslåda presenteras och utvärderas i ett samtal mellan två av numrets verktygsmakare och redaktörer, litteraturvetaren Matilda Amundsen Bergström och poeten UKON, och en testpanel bestående av juristen Tormod Otter Johansen och psykoanalytikern Eva Löwstedt. Från Göteborgs Litteraturhus digitala scen på Bokmässan Play, söndagen 27 september kl […]

Fler nyheter

Tidskrift | Recensionsklipp

”Alla bidrag är faktiskt helt lysande och med detta nummer befäster tidningen sin position som en av de vackraste och viktigaste litterära plattformarna i Sverige. För detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text, med en kometsvans av fotnoter. Jag bugar mig.”

Glänta 2.15
Andrea Lundgren i Svenska Dagbladet

”En upplyst människa kan tycka det vara frustrerande att sanningen inte biter. Vi skulle föredra att sanningen drog ner byxorna på lögnaren och fick hans fans att lomma hem, mumlande generade ursäkter. Men vi lever inte i upplysta tider. Nya Glänta (nr 2/18) är årets viktigaste tidskriftsnummer, ty temat är ’Sanningen’. […] Jag upprepar: detta är årets viktigaste tidskriftsnummer. Nästa års också.”

Glänta 2.18
Jonas Thente i Dagens Nyheter

Tidskrift | Om Glänta

Om tidskriften Glänta

Glänta är en tidskrift som, sedan 1993, kommer ut med fyra nummer per år och rör sig i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap. Med oregelbundna mellanrum arrangerar Glänta dessutom filosofibarer, fester och annat. Redaktionen ligger i Göteborg.

Planerade teman

Under sommaren 2021 kommer ett nummer om Metoder, där Carin Franzén, Sven Anders Johansson och Jesper Olsson gästar redaktionen. Under hösten kommer sedan två temanummer: Skvallernumret och Siffernumret.

Medverkan

Redaktionen tar tacksamt emot material till tidskriften, men på grund av arbetsbelastning kan svar ibland dröja. Kontakta gärna redaktionen (info@glanta.org) om kommande teman innan du skickar material till tidskriften.

Redaktion

Alice Berggren, bok- och tidskriftsmakare.
Göran Dahlberg, bok- och tidskriftsmakare, chefredaktör och ansvarig utgivare.
Richard Lindmark, bok- och tidskriftsmakare, särskilt formgivning.
Julia Ravanis, tidskriftsmakare, AHA-samarbeten.

Redaktionsrådet består av Meriç Algün, Sarra Anaya, Tommy Andersson, Johannes Anyuru, Amelie Björck, Hedvig Härnsten, Fredrik Höök, Agri Ismaïl, Anna Jansson, Sven Anders Johansson, Kira Josefsson, Christina Kullberg, Mara Lee, Fredrika Spindler.

Gläntas styrelse består av Matilda Amundsen Bergström, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Maria Johansen, Mikela Lundahl, Ulf Karl Olov Nilsson, Nils Olsson.

Sök bland samtliga tidskriftsnummer sedan 1993. Vissa texter finns publicerade i fulltext, i dessa kan du söka på vilket ord som helst. För övriga artiklar söker du på författare, ord i titeln eller det begrepp, fenomen eller namn du är intresserad av – de flesta texter är taggade med ett antal nyckelord.

Gläntas chefsredaktör Göran Dahlberg
Foto: Ola Kjelbye