Glänta ger ut fyra essäistiska nummer om året med olika teman i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap – gärna allt på samma gång.

Tidskrift | Senaste numret

Omslag till Gläntas senaste nummer

Glänta blir Colta blir Glänta

Drygt ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina släpper Glänta ett 168-sidigt nummer som enbart består av översatta texter från den ryska webbtidskriften Colta (vars hemsida är blockerad i Ryssland). Numret har gjorts i nära samarbete med författaren Maria Stepanova som är chefredaktör för Colta.

I numret medverkar ryska författare som Sergej Lebedev, Daria Serenko, Linor Goralik, Anna Narinskaja och Maksim Trudoliubov, i översättning av bland andra Nils…

Inledning: Under fjorton år skildrade sajten colta.ru och dess föregångare openspace.ru det ryska kultur- och samhällslivet, från starten 2008 fram till mars 2022, då sajten blockerades av ryska myndigheter …

Tidskrift | Tidigare nummer

Glänta 2.22
2.22 Jag vet mycket vä…
Glänta 1.22
1.22 Hemsökt
Glänta 4.21
4.21 Skvaller
Glänta 3.21
3.21 Siffror
Glänta 2.21
2.21 Metoder
Glänta 1.21
1.21 Bland annat …
Glänta 3.20
3.20 Förstärkt autenti…
Glänta 1-2.20
1-2.20 En verktygslåda
Glänta 3-4.19
3-4.19 Juridifiering
Glänta 1-2.19
1-2.19 Bland annat …
Glänta 3-4.18
3-4.18 Kärlek
Glänta 2.18
2.18 Sanningen
Alla nummer

Prenumerera på Glänta

Förutom nya nummer i brevlådan får du tillgång till Gläntas växande digitala tidskriftsarkiv via dator, mobil och surfplatta. Nya prenumeranter får även välja en bok som premie. Och som alltid får prenumeranter fritt inträde på alla Gläntas arrangemang.

Tidskrift | Nyheter

Gläntarelease om Ryssland, med Maria Stepanova

Den nyligen prisbelönta ryska författaren Maria Stepanova är också chefredaktör för nätkulturtidskriften Colta. I mars 2022 blev den blockerad av den ryska regimen. Nu, drygt ett år senare, släpper Glänta ett nummer i samarbete med Stepanova som består av texter publicerade i Colta det senaste decenniet, översatta till svenska. Releasen äger rum i foajén på […]

Glänta välkomnar Gwara Media

Vi är glada att få välkomna våra tre inbjudna gäster från tidskriften Gwara Media till Gläntas tidskriftsresidens: chefredaktör Olena Myhashko, verksamhetsansvarig Serhii Prokopenko (ej på bild) och kommunikationsansvarig Natalia Starchenko. Gwara Media är baserade i Charkiv och Kiev i Ukraina. De startade 2018 som en bred kulturtidskrift, men har sedan den […]

Glänta presenterar …

urpremiären för föreställningen ”Der Noether”, om en av 1900-talets mest framstående matematiker: Emmy Noether. Det är en föreställning om matematikens skönhet och dess plats i verkligheten, om en kvinnlig matematikers livsvillkor och hennes längtan efter en mer abstrakt värld. Av och med fysikern och författaren Julia Ravanis och scenkonstnären Ida Görsch.  Glänta firar samtidigt ett […]

Fler nyheter

Tidskrift | Recensionsklipp

”Den Göteborgsbaserade tidskriften Glänta är lika oförutsägbar till innehållet som den är förutsägbar i sin ypperliga kvalitet. Nya numrets omslag pryds av ett foto från 1960, där Anita Ekberg riktar en pilbåge mot en paparazzifotograf, vars sinnesnärvaro måste applåderas samtidigt som man får förlåta bildens bristande tekniska kvaliteter. Numrets tema är ’skvaller’. Här skriver bland annat Alice Berggren om skvallrets primat på sociala medier och hur dess gödsel har fått särskilt högerextremismen att frodas, Agri Ismaïl om popartisten Taylor Swifts tvekamp med skvallerpressen och Silvia Federici om skaller, häxjakter och kapitalismens utveckling. Läs! Men säg inte att jag sagt det.”

Glänta 4.21
Jonas Thente i Dagens Nyheter

”Slutsatsen i Sven Anders Johanssons essä om dialektik stannar kvar: Man bör aldrig hålla två tankar i huvudet samtidigt, man bör tvärtom alltid försöka sätta ihop dem. För allt hänger ihop. Och på så vis kan vi försöka tänka lite längre, utanför kolumnerna.”

Glänta 1-2.20
Victoria Greve i Göteborgs-Posten
Fler recensionsklipp

Tidskrift | Om Glänta

Om tidskriften Glänta

Glänta är en tidskrift som, sedan 1993, kommer ut med fyra nummer per år och rör sig i gränslandet mellan filosofi, litteratur, konst, politik och naturvetenskap. Med oregelbundna mellanrum arrangerar Glänta dessutom filosofibarer, fester och annat. Redaktionen ligger i Göteborg.

Planerade teman

Först ut 2023 blir ett nummer där kriget står i fokus. Det görs i samarbete med författaren Maria Stepanova och består enbart av översatta texter från den ryska (nu stoppade) tidskriften Colta som Stepanova är redaktör för.

Medverkan

Redaktionen tar tacksamt emot material till tidskriften, men på grund av arbetsbelastning kan svar ibland dröja. Kontakta gärna redaktionen (info@glanta.org) om kommande teman innan du skickar material till tidskriften. Vi förbehåller oss rätten att om inget annat avtalas även publicera materialet i elektronisk form.

Redaktion

Alice Berggren, bok- och tidskriftsmakare.
Göran Dahlberg, bok- och tidskriftsmakare, chefredaktör och ansvarig utgivare.
Richard Lindmark, bok- och tidskriftsmakare, särskilt formgivning.
Khashayar Naderehvandi, bok- och tidskriftsmakare.
Julia Ravanis, tidskriftsmakare.

Redaktionsrådet består av Meriç Algün, Sarra Anaya, Tommy Andersson, Johannes Anyuru, Amelie Björck, Hedvig Härnsten, Fredrik Höök, Agri Ismaïl, Anna Jansson, Sven Anders Johansson, Kira Josefsson, Christina Kullberg, Mara Lee, Fredrika Spindler.

Gläntas styrelse består av Matilda Amundsen Bergström, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Maria Johansen, Mikela Lundahl, Ulf Karl Olov Nilsson, Nils Olsson.

Sök bland samtliga tidskriftsnummer sedan 1993. Vissa texter finns publicerade i fulltext, i dessa kan du söka på vilket ord som helst. För övriga artiklar söker du på författare, ord i titeln eller det begrepp, fenomen eller namn du är intresserad av – de flesta texter är taggade med ett antal nyckelord.

Gläntas chefsredaktör Göran Dahlberg
Foto: Ola Kjelbye