2015-06-04 | Låt Samira Motazedi stanna i Sverige!


Vår vän och kollega, författaren Samira Motazedi, hotas sedan några dagar av utvisning från Sverige. Migrations­verket avfärdar samtliga de asylskäl hon åberopar och menar att hon ska skickas tillbaka till Iran – trots att hon har en dödsdom vilande över sig där, och trots att hon under sin tid i Sverige regelbundet kritiserat regimen i offentligheten, bl a på sin blogg här på glanta.org/wordpress. Tillsammans med Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Aftonbladet och ETC protesterar vi mot detta, och kräver att Samira ska få stanna i Sverige:

”Det är alltså inte bara så att vem som helst med minsta kunskaper om den iranska regimens metoder inser att Samira Motazedis kritik innebär en direkt fara för hennes liv. Migrationsverket vet det också. De må känna sig stötta över kritiken, men det är inte Migrationsverket som är hotade här, det är inte deras liv som står på spel. Att skicka Samira till Iran är att skicka henne till döden.”

Läs uppropet i sin helhet här.

Och skriv under namninsamlingen här!

Elise Karlsson skriver om fallet i Upsala Nya Tidning under rubriken Skamligt, Sverige! och Patricia Lorenzoni skriver bla att ”Samiras blogg är sanningen om Sverige idag” på patricia-lorenzoni.com.