2013-01-30 | Kittler-samtal och release


Den 30 januari firar vi utgivningen av Friedrich Kittlers Nedskrivningssystem 1800 · 1900 med ett samtal mellan litteraturvetarna Otto Fischer och Thomas Götselius och författaren Kajsa Sundin, på restaurang Trappan i Göteborg.

Vad händer om man läser Goethe genom en reformpedagog, Nietzsche genom skrivmaskinens konstruktör och Lacan genom fonografens uppfinnare? I hjärtat av den europeiska kulturen finns, enligt medieteoretikern Friedrich Kittler, varken en själ, en ande eller ett subjekt, utan en teknologi. Hur påverkar medierna vårt tänkande och mediehistoriens förvandlingar vår kultur? I vilken mån har medierna makt över vår situation?

Efter samtalet skålar vi också för nya numret av Glänta, som utöver mycket annat innehåller den sista intervju som gjordes med Kittler innan han gick bort förra året.

Redan nu kan du besöka en helt ny webbsida för Mediehistoriskt bibliotek som är ett komplement till Kittlers bok, med digitalt material rörande det mediehistoriska fältet i allmänhet och Kittlers teoretiska arbete i synnerhet.

Tid: Onsdagen den 30 januari, kl 19
Plats: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget, Göteborg
Fri entré – barservering
Samtalet är ett samarbete mellan Glänta och ABF Göteborg