2016-02-29 | Gabriella Håkansson och Anders Johansson i ett samtal om kärlek


crpkrkl

”Jag älskar dig!” Vad innebär det att denna fras uttalas så mycket oftare idag än för ett halvsekel sedan? Att vi har blivit mer kärleksfulla? Eller att kärleken har förvandlats? Anders Johansson söker svaret på de frågorna i litteraturhistorien, populär­kulturen, religionen, politiken, medieutvecklingen, sexualiteten och inte minst sina egna mest intima erfarenheter. Kärleksförklaring är en envist vind­­lan­de essä som genom största möjliga subjektivitet försöker förstå det mest allmängiltiga. Den under­liggande frågan är inte bara vad kärlek är, utan också vad det innebär att vara ett subjekt.

”Jag älskar dig!” – frasen är utgångspunkten för måndagkvällens föreläsning på Östervärns Antikvariat & Bokhandel i Malmö som följs av ett samtal mellan Anders Johansson och författaren Gabriella Håkansson. Arrangemanget är ett samarbete mellan Glänta och bokhandeln.

Tid: Måndagen den 29 februari, kl 19:00
Plats: Östervärns Antikvariat & Bokhandel, Höstgatan 37, Malmö

Anders Johansson är docent i litteraturvetenskap, verksam vid Umeå universitet och kritiker i Aftonbladet. Under rubriken ”Subjektiveringens dialektik” har Anders Johansson gett ut de två parallella, men separata, böckerna: Kärleksförklaring och Självskrivna mänTidigare har han givit ut bland annat Nonfiction (2008), Göra ont (2010) och Critica obscura (2012). Han har även pratat om kärlek i exempelvis Filosofiska rummet.

Gabriella Håkansson är författare, litteraturkritiker och skribent. Hon medverkar regelbundet i Sydsvenska Dagbladet och Sveriges Radio. Hon har tidigare givit ut bland annat Operation B (1997), Aldermanns arvinge (2013) och Kättarnas tempel (2014).

OBS att Kärleksförklaring, och andra av våra böcker, anges som tillfälligt slut på Adlibris beror på ett tekniskt fel. Böckerna finns tillgängliga att köpa hos andra bokhandlare.

Prenumerera på tidskriften Glänta och få Johannes Anyurus bok En civilisation utan båtar.

Välkommen!