2023-05-04 | Glänta välkomnar Gwara Media


Vi är glada att få välkomna våra tre inbjudna gäster från tidskriften Gwara Media till Gläntas tidskriftsresidens: chefredaktör Olena Myhashko, verksamhetsansvarig Serhii Prokopenko (ej på bild) och kommunikationsansvarig Natalia Starchenko.

Gwara Media är baserade i Charkiv och Kiev i Ukraina. De startade 2018 som en bred kulturtidskrift, men har sedan den fullskaliga ryska invasionen i februari 2022 framför allt ägnat sig åt de stora samhälleliga förändringarna i Ukraina. Förutom dagliga rapporter innefattar Gwara Medias verksamhet också att säkerställa tillgången till korrekt information, också på engelska. De har till exempel introducerat Perevirka, en digital tjänst för faktagranskning i syfte att upptäcka falska nyheter.

Tidskriftsresidenset organiseras med stöd av Västra Götalandsregionen och i samarbete med Nätverkstan, Ord&Bild, Bokförlaget Korpen, Eurozine, Göthenburgo, Göteborgs Litteraturhus och Redaktionell praktik vid Göteborgs universitet.

Gwara Media kommer att vara i Lagerhuset i Göteborg fram till mitten av juni. Hör gärna av er till glanta@glanta.org för förfrågningar och samarbeten, intervjuer etc.

Se gwaramedia.com/en