2023-09-27 | Glänta på bokmässan


På bokmässan i Göteborg hittar ni oss som vanligt i monter B07:08. I år delar vi montern med den ukrainska tidskriften Commons som denna höst är Gläntas journal-in-residence i Göteborg. Commons är en samhällsdebatterande vänstertidskrift som grundades 2009 av ukrainska forskare, studenter och aktivister. Till bokmässan har de sammanställt ett specialnummer på engelska, ”The Russian invasion and the Ukrainan left: the struggle for a social Ukraine”, som kommer finnas i montern. Även delar av Commons redaktion är på plats. Numret presenteras också i Aftonbladets monter på lördag 12:30 (se nedan).

Ett nytt Gläntanummer som handlar om sinnen kommer från tryckeriet direkt till mässan. Flera av de medverkande i numret presenterar var sitt sinne under Gläntafesten på fredagkvällen (se nedan). Sanna Beijnoff om synen, Helena Fagertun om luktsinnet, UKON om sinnet för sammanhang, Cecilia Verdinelli om magkänslan samt Göran Dahlberg och Julia Ravanisom sinnesomvandlingar.   

Dessutom har vi med oss de första exemplaren av den ännu inte riktigt släppta boken Fritänkandet. Det är Carin Franzénsnya bok om kvinnliga libertiner och en annan humanism, och även den presenteras av författaren själv på festen under fredagkvällen.

PROGRAM UNDER BOKMÄSSAN

Fredag 12.30–12.50 på Judiska scenen, C02:02
”Jean Améry: När försoning är moraliskt förkastligt”
Ett samtal mellan Daniel Pedersen & Hanna Nordenhök.

Lördag 12:30–12:50 i Aftonbladets monter
”Krig och kultur” 
Ett samtal om den ryska invasionen och vänsterns kamp för sociala frågor under pågående krig, med Mika Buljevic & Oleksandr Kyselev.

Söndag 14:00–14:20 i Aftonbladets monter
”Doften av papper” 
Julia Ravanis i samtal med Helena Fagertun om luktminnen och parfymer som försöker efterlikna papprets doft.

Festen
På fredagen den 29/9 firar Glänta 30 år med en fest som pågår hela natten, då vi intar industriparadiset Ringön och den nyöppnade klubben CHIHUAHUA! Våra sinnen och fritänkandet presenteras vid halv nio-snåret. I övrigt enkel mat, billig bar och dansgolv. Musiken roddas först av dj Livsfarligt & ONA, senare av dj Sonia och hennes kollegor.

Gläntas prenumeranter går som alltid gratis på Gläntas fester!

Som prenumerant är du säkrad en plats på festen och går in gratis innan kl 00. Kampanjpris 250 kr (ord. 320 kr). Bli prenumerant här.

Entré vid dörren innan kl 00 för icke-prenumeranter: 150 kr (entré efter midnatt: 300 kr). Alla gäster som kommer innan midnatt har också fri entré till klubb CHIHUAHUA.