2009-04-09 | Glänta lägger bud på Akademibokhandeln


Glänta Produktion planerar att köpa Akademibokhandeln. Budet är en del av en målsättning att bibehålla kontrollen över alla led i produktionskedjan och minimera lagerhållningen. ”Det kanske förvånar någon att vi kan lägga ett bud på en så stor aktör, men då underskattar man vår styrka” förklarar Alfred Nyman, chef på Gläntas marknadsavdelning. ”På sistone har vi haft flera storsäljare – på Textival i Göteborg häromsistens sålde vi till exempel böcker för hundratals kronor. Det är dessa intäkter vi nu tänker plöja ner i detaljhandeln.”

Nyman säger att idén föddes när Akademibokhandeln nyligen bad Glänta att köpa tillbaka ett antal osålda böcker, närmare tio stycken. ”Då tänkte vi att det är lika bra att vi köper hela skiten” skrockar Nyman, som tror på en snabb affär.

Till eventuellt oroliga anställda på Akademibokhandelns butiker ger han ett lugnande besked: ”Vi kommer inte att avskeda någon! Istället kommer vi att satsa på kompetensutveckling. Till exempel måste personalens kunskaper om Spinoza förmodligen stärkas framöver.”