Omslag

Böcker | 2021

Gudomliga komedier – Humor, subjektivitet, transcendens

Ola Sigurdson

Gudomliga komedier är en humorns idéhistoria och filosofi. Det är ett trebandsverk som – även i en internationell jämförelse – är unikt i sin omfattning och ambitionsnivå. Ola Sigurdson låter här filosofer, författare och teologer ur historien gå i dialog med varandra och med honom själv, för att på så sätt närma sig svaret på frågan om vilket slags väsen en människa måste vara för att kunna uppfatta något som roligt.

Ola Sigurdson är professor i tros­- och livsåskådnings­vetenskap vid Göteborgs universitet. Han är författare och redaktör till ett tjugotal böcker och antologier, bland annat Himmelska kroppar: Inkarnation, blick, kroppslighet, Glänta 2006 (eng övers 2016) och Theology and Marxism in Eagleton and Žižek: A Conspiracy of Hope (2012).

I anslutning till bokens release livestreamades en samtalsserie med olika humorintresserade personer, som alla bidrog med varsin vinkel på varsin volym av Gudomliga komedier. Se de tre samtalen på vår Youtube-kanal


Gudomliga … | Recensionsklipp

”Vi lever i en tid som lägger väldigt stor vikt vid kontroll. Humorn ger oss möjlighet att komma åt skikten i oss själva som inte har med kontroll att göra.” Ola Sigurdson i Fokus (21-11-27). 

 ”Jag fascineras verkligen av kamikazeprojektet att skriva så här långt och grundligt och spår att detta kommer bli ett standardverk att referera till under lång tid framöver.” Jesper Nordström I Opulens.

”Att dessa böcker fyller ett tomrum i forskningen är en recensionsklyscha, men här är det faktiskt sant. Det är ljuvligt och ger mig hopp om humanioras framtid att se ett sådant gediget forskningsarbete ges ut i tre sammanhängande volymer. Och på svenska!” Stina Bäckström i Respons.

I Kyrkans tidning intervjuas Ola Sigurdson av Annika Ahlefelt.

Filosofiska rummet samtalar Ola Sigurdson med Stina Bäckström utifrån temat ”Humor och det mellanmänskliga”.

Nordegren och Epstein i P1 pratar prutthumor och snubblande professorer med Ola Sigurdson.

Humor och allvar när Gudomliga komedier och Ola Sigurdson är med i Kulturnyheterna i SVT.

Ola Sigurdson samtalar med komikern Ina Lundström, känd från succépodden Flashback forever, i podden Inside the box, avsnitt 19: Sinne för humor

Ett samtal om vad som är roligt i alla tider, såsom pruttar, galna professorer och fräckisar. Men också ett samtal om vad en människa är. Ola Sigurdson medverkar i podden Ingen hinner fram, avsnitt 92: När är det roligt?

Nina Solomin om humor i Godmorgon världen.

Ola Sigurdson gästar Eftermiddag i P3 och pratar med Hanna Hellquist och Johannes Cakar om humorns historia, och drar en och annan göteborgsvits.