Omslag

Böcker | 2021

Litteraturens slut

Sven Anders Johansson

– Vad ska vi då med litteratur till?
– Ja, den gör oss bättre, gör livet bättre, öppnar något okänt, gör förändring möjlig.
– Oss eller livet? Mig eller världen?
– Både och. Dig. Mig. Och därmed världen.
– Tror du verkligen på det?
– Ah, jag tror inte på nånting. Problemet med din tjatiga fråga – ”vad ska vi med litteraturen till?” – är ju att den gör litteraturen till något helt instrumentellt.
– Det hindrar dig uppenbarligen inte från att svara.
– Är det inte ens skyldighet att försöka svara, om man nu jobbar med litteratur?
– Så du menar att det hänger på dig om litteraturen är viktig?
– Nej, tvärtom. Det finns lika många svar som det finns läsare antar jag. Men du vill tvärtom att det ska finnas ett svar…?
– Ja, på sätt och vis. Annars faller man ju automatiskt in i dagens kundideologi: ”jag har alltid rätt, där jag går med min kundvagn genom världshistorien…”
– Men du har ju insisterat på att det är erfarenheterna som är det viktiga. Bara via det subjektiva kan det objektiva förmedlas. Sa du inte så?
– Jo, men det subjektiva kan ju inte vara målet.
– Varför inte?
– Tja, se dig omkring. För att det innebär narcissism och solipsism. Fetischering av det egna.
– Då får vi väl ta ett steg till och vända på frågan: vad ska litteraturen med oss till?

Är det slut med litteraturen? Är det i så fall något att sörja?

"Litteraturens slut är ett vältänkt och övertygande försvar för litteraturens egenvärde. Boken ger en klar bild av den situation vi befinner oss i nu." (Mikaela Blomqvist i GP)

 

Sven Anders Johansson (1968) är professor i litteratur­vetenskap vid Mittuniversitetet och nytillträdd litteratur­redaktör på ­Aftonbladet. 2018 gav han ut Det cyniska tillståndet.


Litteratur… | Recensionsklipp

”Men jag har inga problem med att vara oense med en hel del i ’Litteraturens slut’, för det var länge sedan jag hade så roligt med en bok. Att läsa den är som att sitta och gaffla med nån på en fest, även om festen äger rum helt och hållet inne i mitt huvud och mina marginalanteckningar, men i dessa dagar får man verkligen vara glad över de fester man får.”
Therese Bohman i Expressen.

”’Litteraturens slut’ är ett vältänkt och övertygande försvar för litteraturens egenvärde. Boken ger en klar bild av den situation vi befinner oss i nu.”
Mikaela Blomqvist i Göteborgs-Posten.

”Få saker gläder mig mer än när Sven Anders Johansson ges fria tyglar med sin lätt uppviglande prosa i Gläntas serie Hardcore. Efter två titlar som tagit sig an ondska och cynism är det dags för – Litteraturen slut. Pessimistiskt så det förslår? Ja och nej, skulle nog författaren själv svara, illmarigt leende.”
Bernur

”’Litteraturens slut’ är skriven just som en debattbok av det här slaget ska skrivas: genom den går ett tydligt stråk av läslust. Johansson argumenterar med och mot en lång rad tänkare, ofta kvinnliga, som Toril Moi och medieteoretikern Olga Goriunova. Han är undersökande, inte grälande. Sina litterära exempel plockar han lika brett: från debatten om Peter Handke till Emma AdBåges bilderbok Gropen.”
Håkan Lindgren i Aftonbladet.

”Resultatet är en intellektuell position som inte låter sig fogas in i någon av de färdiga mallar vi har framför oss i dag. Att försöka vore att göra sig själv en otjänst – Johansson ställer allvarliga frågor om litteraturens tillstånd, och han gör det med sällsynt skärpa.”
Måns Wadensjö i Svenska Dagbladet.

Ulrika Knutsson och Cecilia Blomberg pratar om Litteraturens slut med Sven Anders Johansson i P1 Kultur (11 minuter in i programmet).