Omslag

Böcker | 2018

Det cyniska tillståndet

Sven Anders Johansson

– Är allt redan kört?
– Ja, det är väl det.
– Det är bara att ge upp alltså?
– Förmodligen. Fast samtidigt är ju båda frågorna odugliga i sin brist på precision: vad menar du med ”ge upp”? Och vad menas med ”allt”?
– Säg det. Livet på den här planeten kanske.
– Är du säker på det? Är det inte bara den svenska medel­klassens rådande livsföring du sörjer? Dina egna privilegier. Och så ­projicerar du din oro på de stackars växterna och djuren …
– Är det så fel då? Behöver de inte någon som sörjer för dem?


Uppgivenhet, hopplöshet, passivitet – känslor vi vanligtvis försöker hålla på avstånd. Men bör vi verkligen det? I en essä, som också är ett slags historieskrivning, kretsande kring de senaste årens ödesfrågor – flyktingkrisen, nyfascismen och klimat­för­änd­ringarna – utmanar Sven Anders Johansson idén om att alla kan göra något, att allt hänger på dig och mig.

Det börjar med Carola och slutar på Nordeas bolagsstämma. På vägen passerar han kynikern Diogenes, den kritiska teorins (in)aktualitet, vänsterns aversion mot Sverigedemokraterna, middagsbjudningens kronotop, massmediernas förtjusning i katastrofer och mycket annat. Resultatet är kanske inte riktigt så nedslående som man skulle kunna tro. Först när vi bejakar vår osjälvständighet, bräcklighet och passivitet kan vi ta oss ur det cyniska tillståndet, menar Johansson.

Sven Anders Johansson (tidigare Anders Johansson) är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet och skribent på Aftonbladets kultursida. Hans senaste bok, Kärleksförklaring, belönades 2016 med Göteborgs stads essäpris.

Finns även som e-bok.


Det cynisk… | Recensionsklipp

Finns att köpa där böcker säljs, bland annat här eller här.

”Johansson har en stil som på samma gång är ödmjuk och rabiat, samtidigt akademisk och tillgänglig, på många sätt unik. Det är så mycket i det han skriver som är pessimistiskt, men vars konsekvens borde vara optimism.”
Martin Ackerfors

”Johanssons bok är ett litet mirakel. Som intellektuell landvinning mycket sällsynt. I stället för att förhålla sig till upptrampade litterära eller akademiska kostigar skapar han en egen form någonstans mellan forskning och automatisk skrift. Tankegodset hämtas ur så vitt skilda källor som Carolas flyktinghjälp, Pasolinis dikter, Tone Schunnessons 'Tripprapporter' och Adornos negativa dialektik.
[…] jag finner själv ny mening i att skriva bokrecensioner: kanske lyckas jag förmedla några läsare till boken, och därmed till en omstart av vårt tänkande kring cynismen, dess motsats och allt pågående intellektuellt arbete.”
Martina Montelius i Expressen

”’Det cyniska tillståndets’ blandning av eftertänksamt allvar och kokett självironi är underbart uppiggande att läsa, men utmynnar sedan i ett upprörande oansvarigt svar på själva frågan.” Per Wirtén i Sydsvenskan

Therese Bohman recenserar boken i Aftonbladet

”Med andra ord: det finns all anledning att ge upp. Det roliga med Johanssons bok är att det är precis det han uppmanar oss att göra.” Bernur

”’Det cyniska tillståndet’ är en sällsynt välkommen bok. Så klok och frisk att den borde delas ut gratis i alla hushåll. Vi kan behöva lära oss ett mer kritiskt, skeptiskt, ja kyniskt förhållningssätt till tillvaron.” "depressive_realism" recenserar boken på Instagram

Lars Hermansson i P1 Kulturs OBS-essä om kynism och Det cyniska tillståndet.

Johannes Klenell är inte helt överens med Det cyniska tillståndet i en krönika i Arbetet.