
Böcker | 2016
Tvivel – Replikernas poetik
Christina Ouzounidis
”Men rösten kom inte. Den dök upp och försvann. Den talade och blev avbruten av en annan. Den påstod och hörde inom sig en annan röst, en viskning, ett skrik. Och rösterna talade omlott. De motsade sig, de talade och övertog varandras åsikter, de talade och tystnade, smittade varandra med mod och oro. De blickade framåt och tänkte på oönskade identiteter. De ångrade sig. De byggde ett tomrum mellan sig, ett utrymme av tystnad. Och den formen började röra sig, började stiga och viska. Den upptog ljuset på natten och på dagen speglade den det osynliga. Det blev till. Det fanns. Det fanns genom alla rösterna och alla pauserna. Det fanns genom det osagda.
Om tvivlet föregår talandet är repliken den nod där talandet kastar sig ut i världen. Den börjar, på en konkret plats i en konkret tid, i ett mycket specifikt förlopp, nämligen det som inte utspelat sig mellan min förra utsaga och min nuvarande.”
Christina Ouzounidis är dramatiker, regissör och författare. Hon har sedan debuten som dramatiker skrivit och satt upp ett tjugotal pjäser och hörspel. Hon har tidigare givit ut Lögner (2013) och Spår av Antigone (2014). Tvivel – replikernas poetik är hennes doktorsavhandling i teater.
Tvivel… | Recensionsklipp
”Texten återvänder, börjar om och är själv exempel på det den talar om – och precis som på scenen är talakten en händelse. Hur mycket talet är en händelse klargör följande citat om att börja: 'Det är en guldfisk. Den menar och glömmer, för att sedan mena igen. Börjar. Om också som samma utsaga i en ny komposition.' Och så vidare. Tvivel / Replikernas poetik är ett pionjärarbete. Den kan inte vara annat än ensam i sitt slag."
Barbro Westling i Aftonbladet
”Under en tid har jag levt med boken. Läst korta avsnitt om och om igen, antecknat och somnat med den. Retirerat in i andra uppgifter. Vaknat, läst, somnat. Läst."
Malena Forsare i Sydsvenskan
”Avhandlingen är i den meningen ett originalbidrag. Den står först i ledet, den bryter ny mark, som jag uppfattar det, såväl för vad konstnärlig forskning kan innebära som för samtidsteatern. Jag har aldrig tidigare läst en avhandlingstext som så uppenbart och konsekvent sätter sina egna teman och kunskapsfilosofiska utgångspunkter i verket. Jag har för övrigt aldrig läst en liknande avhandling."
Ulf Karl Olov Nilsson i Svenska Dagbladet
Daniel Mårs skriver om Tvivel i Dagens bok.