Omslag

Böcker | 2011

En civilisation utan båtar

Johannes Anyuru

Under några sommarveckor 2011 befinner sig poeten Johannes Anyuru i Aten, i väntan på att resa med Ship to Gaza. Han går under palmerna och känner döden brusa i världen och kroppen, han hör tårgasen väsa över natthimlen och rösterna ropa på de ockuperade torgen. I takt med att det blir allt tydligare att fartygskonvojen aldrig kommer att lämna grekisk hamn växer en dokumentärpoetisk berättelse fram om ett Europa som balanserar mellan det politiska spelets cynism och de befriade torgens utopi, om en enda lång strand som vi alla sitter vid. Ett minne av en civilisations sista båtar.

Johannes Anyuru är poet och dramatiker, och debuterade 2003 med Det är bara gudarna som är nya. Han har bland annat turnerat med Riksteatern och skrivit pjäsen Förvaret (Glänta 2009) tillsammans med Aleksander Motturi. Diktsamlingen Städerna inuti Hall nominerades till Augustpriset. Senast utkom romanen Skulle jag dö under andra himlar.


En civilis… | Recensionsklipp

”... en bok som jag läser med blodsmak i munnen, sömnlös och i ett enda svep. [...] Det är en drabbande bok, febrig och rik. Allvarlig och känslig. På en och samma gång dagbok, rapport och meditation som både manar till handling och talar om vårt djupast mänskliga utan ett spår av den poserande ironin som präglat så mycket av tidsandan och medierna på senare tid.”
Malin Lindroth i Göteborgs Tidning  

”Det har blivit en lågmält storartad bok av Johannes Anyurus blogg. Den besvarar indirekt men effektivt det förakt som politisk aktivism möter i dag. […] Johannes Anyuru smyger sig på det där föraktet med vackra, förtvivlade och lyckliga reflektioner och ögonblicksbilder. Han avtäcker den hårda kärnan av makt som säger att vi ska låta bli att samlas, bråka och tänka själva.”
Malin Krutmeijer i Aftonbladet 

”... boken handlar också om en språkets politik. Anyuru närmar sig orden ömsom tvivlande, ömsom med full tilltro. [...] En civilisation utan båtar blir så också en berättelse om de intellektuellas ansvar och om det nödvändiga i att handla och i att skriva.”
Mikaela Blomqvist i Göteborgs-Posten 

”En recension av boken känns otillräcklig, boken borde tryckas i sin helhet som en följetong i den här och andra tidningar.”
Rakel Chukri i Sydsvenskan

”Vår tids viktiga händelser borde också alltid ha med sig poeter. Så tänker jag när jag febrigt läser Johannes Anuyrus dagbok från den Ship to Gaza-resa som aldrig blev av i somras [...] En civilisation utan båtar heter boken och kan varmt rekommenderas alla som kanske söker efter mening i en värld full av dubbla budskap.”
John Swedenmark i LO-tidningen 

”Anyuru är verkligen där med ögonen svidande av tårgasen, och med författarens förmåga att befinna sig på den tunna gränsen mot det verkliga, det sårbara, kanske där vi alla kanske borde befinna oss för att se och förstå hur saker verkligen förhåller sig.”
Ida Andersen i Göteborgs Fria

Läs också om boken på bloggen Vaka över ensamheten och i Klassekampen, recensionen här utlagd på bloggen txt