Omslag

Böcker | 2010

Göra ont – Litterär metafysik

Anders Johansson

”Don’t be evil” säger Google; Josef Fritzl är ”ondskan personifierad” påstår Nationalencyklopedin – begreppet ondska har fått en renässans under de senaste decennierna, i politiken, juridiken, humanvetenskaperna, psykologin, journalistiken osv. Hur ska den utvecklingen tolkas?

I Göra ont diskuteras allt från Thomas Quicks bekännelser och Saddam Husseins romanskrivande, till Michael Hanekes estetik och riddar Katos skavande hjärta. Anders Johansson ställer myten om ondskan mot litteraturens nedärvda godhet. Är det först i mötet med föreställningen om ondskan som litteraturens existens kan motiveras? Hur skulle en ond litteratur se ut?

Finns även som e-bok hos internetbokhandlarna.

Anders Johansson är litteraturvetare och kritiker i Aftonbladet. Han har tidigare givit ut Avhandling i litteraturvetenskap och Nonfiction.


Göra ont… | Recensionsklipp

”Anders Johansson är en av landets mest egensinniga och briljanta litteraturvetare och kritiker. Den essä om ondskan och litteraturen han nu publicerar i förlaget Gläntas Hardcore-serie excellerar i spelöppnande intellektuella genomskärare.”
Per Svensson i Sydsvenskan, 14/4 -10

”I en tid då svensk kulturpolitik tycks gå ut på att stödja ’hälsosam’ kultur behövs böcker av denna sort.”
Elise Karlsson i Aftonbladet

Om boken i Dagens NyheterSvenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning.