Omslag

Böcker | 2004

Den nakna staden

Magnus Haglund (text) & Stefan Schneider (bild)

Glänta produktion presenterar en kulturhistorisk och samtidskritisk bok om Göteborg; den stad som var och den stad som kan bli. Från göteborgs-liberalismen och dess ideárv till de förskjutningar som kännetecknar dagens Göteborg. Från den gamla staden till den unga, mellan okända platser och elektroniska ljudlandskap. Magnus Haglund och Stefan Schneider rör sig bland människor, platser och sammanhang som speglar det samtida Göteborgs brokiga karaktär och dess kreativa motsättningar. Här möts Wilhelm Stenhammar och Luke Eargoggle, Kent Andersson och Pamela Jaskoviak, Viktor Rydberg och Håkan Hellström. Franz Kafka lämnar rapport om Poseidonstatyn och Carl Jonas Love Almqvist berättar om kravallerna under EU-toppmötet 2001.

Magnus Haglund (född 1960) är bosatt i Göteborg och verksam som kulturskribent och musikkritiker i Göteborgs-Posten och Expressen, samt i tidskrifter som Artes, Ord & Bild, Arena och The Wire. Medverkade i volymen Etyder om musik (Bonnier essä, 2002).

Stefan Schneider (född 1961) är fotograf och bosatt i Düsseldorf. Han har varit masterselev till Bernd och Hilla Becher (som nyligen utsetts till 2004 års Hasselbladspristagare) vid konstakademin i Düsseldorf och har haft ett flertal separatutställningar i Tyskland. Stefan är också en av medlemmarna i electronicatrion To Rococo Rot och driver det egna soloprojektet Map Station.


Den nakna … | Recensionsklipp

”Vad som förenar de många uppslagen och samtalen är intresset för det ofärdiga och improviserade, hur en atmosför eller stämning förvandlas, de förutsättningslösa tillstånden av osäkerhet och okontrollerbarhet. Vad är en stad? Vem skapar den?” Pia Bergström i Aftonbladet.