Glänta produktion rör sig fritt mellan teori och politik, filosofi och litteratur, forskning och konst. Förlaget drivs i tidskriftens anda, i bokens form.

Böcker | Senast utgivet

Bortom skuld och botgöring

Jean Améry

Omslag

Genom en blandning av essä och bekännelse låter Jean Améry sina genomlevda erfarenheter ligga till grund för en filosofisk diskussion om det moraliskt förkastliga i att försonas med det förflutna och vända blicken mot framtiden. Författaren gör tvärtom. Han vägrar kompromisslöst att gå vidare, att släppa taget om det…

Läs mer

Gudomliga komedier

Ola Sigurdson

Omslag

Gudomliga komedier är en humorns idéhistoria och filosofi. Det är ett trebandsverk som – även i en internationell jämförelse – är unikt i sin omfattning och ambitionsnivå. Ola Sigurdson låter här filosofer, författare och teologer ur historien gå i dialog med varandra och med honom själv, för att på så…

Läs mer

Utgivna titlar

Böcker | Utgivet

Utgivna titlar

Böcker | Nyheter

Professorn, poeten och humorn

På årets bokmässa i Göteborg kommer Ulf Karl Olov Nilsson att berätta några av sina bästa vitsar och skämt och be Ola Sigurdson om en filosofisk och existentiell belysning på frågor kring humorns roll i våra liv. Samtalet streamas live på Bokmässan Play söndagen den 26 september kl 13 …

Gudomliga komedier: Humor och vitsen

Vid tre livestreamade tillfällen samtalar Ola Sigurdson med humorintresserade personer, som alla bidrar med varsin vinkel på varsin volym i Gudomliga komedier. I kväll är det dags för seriens sista samtal! Ulf Karl Olov Nilsson kommer samtala med Ola utifrån den tredje volymen, som gör en mer samtida, filosofisk och existentiell belysning på frågor kring humorns roll i våra liv …

Gudomliga komedier: Humor och ironi

I det nyutgivna trebandsverket Gudomliga komedier går Ola Sigurdson i dialog med en rad filosofer, författare och teologer ur historien för att närma sig de stora frågorna kring människans relation till humor genom tiderna. Ikväll kommer litteraturvetaren Katarina Båth att samtala med Ola utifrån den andra volymen, som behandlar romantiken, och då framför allt den tyska …

Fler nyheter

Böcker | Recensionsklipp

”Men jag har inga problem med att vara oense med en hel del i ’Litteraturens slut’, för det var länge sedan jag hade så roligt med en bok. Att läsa den är som att sitta och gaffla med nån på en fest, även om festen äger rum helt och hållet inne i mitt huvud och mina marginalanteckningar, men i dessa dagar får man verkligen vara glad över de fester man får.”

Litteraturens slut
Therese Bohman i Expressen

”Det är fascinerande läsning som antyder en feministisk strategi i att försöka vara – eller acceptera att man är – oförbätterlig.”

Mutant
Maria Ramnehill i Göteborgs-Posten
Fler recensionsklipp

Böcker | Om förlaget

Om Glänta produktion

Glänta produktion rör sig fritt mellan teori och politik, filosofi och litteratur, forskning och konst. Förlaget drivs i tidskriftens anda, i bokens form. Sedan den första utgåvan 1999 publiceras mellan fyra och sex böcker årligen.

Bokserier

Inom ramen för utgivningen publiceras också två bokserier:

Mediehistoriskt bibliotek är en serie för klassiska och nya texter om medier och kultur. Redaktionsrådet består av Tommy Andersson, Otto Fischer och Thomas Götselius.

Glänta Hardcore är en koncentrerad essäserie som inleddes 2010.

Tidigare bokserier:

Logos • Pathos fungerade mellan åren 2000 och 2009 som ett forum för samtida problemställningar, teoribildningar och tanketraditioner i skärningspunkten mellan filosofi och teologi. Skriftserien redigerades av Maria Johansen, Mats Rosengren och Ola Sigurdson tillsammans med Glänta.

Clandestino Bibliotek gavs ut i samarbete med Clandestino Institut.

Glänta/Vertigo-serien bestod av politisk teori som gavs ut i samarbete med Vertigo förlag.

Återförsäljare

Du hittar du vår utgivning hos internetbokhandlare och hos välsorterade lokala bokhandlare. Fyra av dem tillhandahåller hela vår utgivning, och detta till extra förmånliga priser: Rönnells Antikvariat i Stockholm, h:ström i Umeå, Konsthallen i Malmö och Aniara i Göteborg.

Manus

Glänta produktion välkomnar bokförslag och manus som ligger i linje med vår utgivning. Skicka hellre en utförlig presentation av boken (abstract, disposition, utdrag, tänkt publik, info om ev förhandsfinansiering, författarpresentation, kontaktuppgifter) än ett fullständigt manus. Förslag på översättningar välkomnas varmt. Våra begränsade resurser (både vad gäller personal och ekonomi) gör att vår utgivning är relativt liten. Den begränsade apparaten gör å andra sidan att vi kan ge ut böcker relativt snabbt om det finns skäl till det.

Kommande titlar