Glänta produktion rör sig fritt mellan teori och politik, filosofi och litteratur, forskning och konst. Förlaget drivs i tidskriftens anda, i bokens form.

Böcker | Senast utgivet

Kritik av det svarta förnuftet

Achille Mbembe

Omslag

Kritik av det svarta förnuftet är en undersökning av hur före­ställningar, fakta och fantasier om Afrika och begreppet ”ras” har gett upphov till den mänskliga kategorin ”svart”. Med en till lika delar litterär som filosofisk kraft gör Mbembe en skoningslös kartläggning av rastänkandet genom historien.

Läs mer

Bortom skuld och botgöring

Jean Améry

Omslag

Genom en blandning av essä och bekännelse låter Jean Améry sina genomlevda erfarenheter ligga till grund för en filosofisk diskussion om det moraliskt förkastliga i att försonas med det förflutna och vända blicken mot framtiden. Författaren gör tvärtom. Han vägrar kompromisslöst att gå vidare, att släppa taget om det…

Läs mer

Utgivna titlar

Böcker | Utgivet

Utgivna titlar

Böcker | Nyheter

Samtal om Achille Mbembes filosofi på bokmässan

Lagom till bokmässan släpper Glänta Achille Mbembes bok Kritik av det svarta förnuftet i översättning av Ylva Gislén och med förord av Stefan Helgesson. Boken finns givetvis att köpa i Gläntas monter (B07:08) på bokmässan. Mbembe själv har tyvärr lämnat återbud till alla programpunkter under mässan. Istället arrangerar Glänta tillsammans med Nätverkstan och Aftonbladet […]

INSTÄLLT: Achille Mbembe på Bokmässan

För första gången kommer nu en bok av filosofen Achille Mbembe på svenska. Kritik av det svarta förnuftet är en kartläggning av rastänkandets historia och av hur föreställningar, fakta och fantasier om Afrika har gett upphov till den mänskliga kategorin ”svart”. Mbembe beskrivs inte sällan som en av vår tids mest inflytelserika politiska teoretiker […]

Litteraturmässa, samtal & release

På lördag 4/12 är det Stockholms litteraturmässa och Glänta är på plats med nya tidskriftsnummer och böcker mellan 11 och 17 i Kulturhuset. Samtal: I Teaterbaren arrangeras ett samtal mellan två av de medverkande i Gläntas senaste nummer om siffror, Helena Granström och Julia Ravanis, och Torbjörn Elensky under rubriken ”Verkligheten i siffra och bokstav” […]

Fler nyheter

Böcker | Recensionsklipp

”Men jag har inga problem med att vara oense med en hel del i ’Litteraturens slut’, för det var länge sedan jag hade så roligt med en bok. Att läsa den är som att sitta och gaffla med nån på en fest, även om festen äger rum helt och hållet inne i mitt huvud och mina marginalanteckningar, men i dessa dagar får man verkligen vara glad över de fester man får.”

Litteraturens slut
Therese Bohman i Expressen

”Det är fascinerande läsning som antyder en feministisk strategi i att försöka vara – eller acceptera att man är – oförbätterlig.”

Mutant
Maria Ramnehill i Göteborgs-Posten
Fler recensionsklipp

Böcker | Om förlaget

Om Glänta produktion

Glänta produktion rör sig fritt mellan teori och politik, filosofi och litteratur, forskning och konst. Förlaget drivs i tidskriftens anda, i bokens form. Sedan den första utgåvan 1999 publiceras mellan fyra och sex böcker årligen.

Bokserier

Inom ramen för utgivningen publiceras också två bokserier:

Mediehistoriskt bibliotek är en serie för klassiska och nya texter om medier och kultur. Redaktionsrådet består av Tommy Andersson, Otto Fischer och Thomas Götselius.

Glänta Hardcore är en koncentrerad essäserie som inleddes 2010.

Tidigare bokserier:

Logos • Pathos fungerade mellan åren 2000 och 2009 som ett forum för samtida problemställningar, teoribildningar och tanketraditioner i skärningspunkten mellan filosofi och teologi. Skriftserien redigerades av Maria Johansen, Mats Rosengren och Ola Sigurdson tillsammans med Glänta.

Clandestino Bibliotek gavs ut i samarbete med Clandestino Institut.

Glänta/Vertigo-serien bestod av politisk teori som gavs ut i samarbete med Vertigo förlag.

Återförsäljare

Du hittar du vår utgivning hos internetbokhandlare och hos välsorterade lokala bokhandlare. Fyra av dem tillhandahåller hela vår utgivning, och detta till extra förmånliga priser: Rönnells Antikvariat i Stockholm, h:ström i Umeå, Konsthallen i Malmö och Aniara i Göteborg.

Manus

Glänta produktion välkomnar bokförslag och manus som ligger i linje med vår utgivning. Skicka hellre en utförlig presentation av boken (abstract, disposition, utdrag, tänkt publik, info om ev förhandsfinansiering, författarpresentation, kontaktuppgifter) än ett fullständigt manus. Förslag på översättningar välkomnas varmt. Våra begränsade resurser (både vad gäller personal och ekonomi) gör att vår utgivning är relativt liten. Den begränsade apparaten gör å andra sidan att vi kan ge ut böcker relativt snabbt om det finns skäl till det.

Kommande titlar