Glänta TV testbild

Projekt | Glänta-tv


TV-kväll

Vad är tv? Kommer den alltid att överleva? Varför verkar alla tro att ingen ser på tv längre? Är Youtube det största hotet mot “vanlig tv”? Får man fyrkantiga ögon av att se på tv? Vad hände med folkbildningen? Är tv alltid ironiskt? Utopiskt? Finns det någon demokratisk potential kvar i tv-mediet? Någon politisk?

Den 19 februari 2014 arrangerade vi en tv-kväll på Skogen i Göteborg. Det blev ett samtal om tv som kom att bli ungefär som ett tv-program, förutom att det inte sändes på tv och inte skedde i en tv-studio. Men det spelades in och finns nu att se här.

Foto & redigering: Frida Jansson Högberg, Lisa Johansson & Hugo Lindkvist

Tone Schunnesson, skribent och tv-tittare, pratar tv med Linus Andersson som forskar om alternativ television, konstnären Petra Bauer som bland annat gjort verket “Samtal: Stina Lundberg Dabrowski möter Petra Bauer” samt konstnären och filmaren Pål Hollender som förutom egna tv-filmer arbetat med Filip och Fredrik, och produktioner som Kobra, Sverigequizen och Brottskod. Dessutom medverkar Amy Goodman (Democracy now) på direktlänk.

Kvällen var också release för Gläntas nya nummer om tv. Numret handlar om tv-serien som politiskt slagträ i krigets Syrien, om den nigerianska tv-industrins krampaktiga relation till Nollywood, om rumänsk tv innan, under och efter Ceaușescu och arabisk tv innan, under och efter revolutionerna 2011. Men också om lesbiska tv-serier, lacanska tv-experiment, ljuset från tv:n, ljuset från månen, tv-präster och fjärrkontroller. Numret rymmer dessutom en intervju med den tyska konstnären Hito Steyerl och en nyläsning av den amerikanska författaren David Foster Wallaces tv-kritik.

Arrangemanget är en del av en samtalsserie med konstnärliga interventioner, varav det första tillfället handlade om krigföring och arrangerades av Skogen, detta andra arrangeras av Glänta, och det tredje kommer att handla om naturen och arrangeras av Göteborgs Konsthall. Redaktionen för serien består av representanter för Göteborgs Konsthall, Scenkonstutbildningen på Högskolan för Scen och Musik, Akademin Valand, Glänta och Skogen. Tv-samtalet genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen och Näringslivsgruppen, Göteborg & Co.

Gläntas testbild

Gläntas tv-nummer

OBS i P1 om numret

De medverkande:
Tone Schunnesson är skribent. Hon glor på tv och skriver poesi. I våras avslutade hon sitt andra år på Biskops Arnös författarskola och läser just nu filosofi på Södertörns högskola i Stockholm. Under hösten har hon tittat på Paradise Hotel och utforskat den litterära essän med hjälp av storheter som Whitney Houston, Moa Martinsson och Beyoncé. Hon har aldrig beställt något från tv-shop men drömde om det som barn.

Petra Bauer är konstnär, filmare och forskare. Hon har bland annat gjort verket Samtal: Stina Lundberg Dabrowski möter Petra Bauer och filmen Sisters! tillsammans med den Londonbaserade feministiska organisationen Southall Black Sisters. Bauers konstnärskap utforskar politiska, kulturella och sociala traditioner, och hennes forskning handlar om film som politisk praktik.

Linus Andersson är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola. I sin doktorsavhandling, Alternativ television, har han kombinerat estetiska och mediesociologiska frågeställningar i en studie av konstnärlig tv-produktion och undersökt vilka föreställningar om televisionen som kommer till uttryck i försöken att uppbåda alternativ.

Pål Hollender är konstnär och filmare som under senare år arbetat mer och mer med tv. Flera av hans egna filmer har även visats på tv, såsom Journal, Buy Bye Beauty, United States of Afghanistan och senast Finding Ali. 2004 arbetade han med inslag om konst på SVT:s Kobra. Därefter har han tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjort serier som Grattis Världen, 100 Höjdare USA och Får vi följa med (samtliga med Sto-Cph). Som tv-producent gör han nu säsong två av Brottskod (TV3) och Sverigequizen (TV4).