Chimurenga

Projekt | The Chronic


Glänta var mellan 2010 och 2015 The Chimurenga Chronics allra nordligaste redaktionella utpost. The Chronic är ett tidskriftsnummer i form av en trehundra sidor tjock veckotidning i dagstidningsformat daterad maj 2008 men med utgivningsdag 19 oktober 2011 – en unik upplaga av en fiktiv tidning som gör en tidsresa bakåt i tiden för att återuppfinna nuet.

I tidningens format och med tidsmaskinen som metod diskuteras frågor om främlingsfientligt våld, gränser och territorier. Det handlar dels om att ge det förflutna en andra chans, att förse det med ett djup i rapporteringen och en plats för analys som borde erbjudits redan då, dels om att använda det förflutna för att kunna tala om samtiden, och framtiden. Det handlar också om att visa på dagstidningens potential genom att ta dess format på största allvar.

Tidningen gjordes i samarbete med den kenyanska tidskriften Kwani? och det oberoende nigerianska förlaget Cassava Republic. Gläntas medverkan bestod av redaktionellt arbete, och Göran Dahlberg och Linn Hansén har, tillsammans med Chimurengas redaktion, skrivit ledaren Whose house is this? Göran Dahlberg medverkar även med texten Secret cities. Glänta bjöd också in Gabriella Håkansson, Klas Lundström, Peter Törnqvist, Tova Gerge, John Swedenmark och Astrid Trotzig.

Den 19 oktober var det världsrelease för numret, som släpptes i Johannesburg, Kapstaden, Lagos, Nairobi och – som enda europeiska stad – Göteborg. Vi firade tidningen och invigde The Chronic Reading Room på Röda Sten tillsammans med Chimurengas formgivare Graeme Arendse, tillika dj under namnet Boeta G. Boeta G återfanns även bakom skivspelarna under kvällen.