Projekt | Kritik i diagram

Kvalitativ och kvantitativ litterär kritik 1997–2002

Under åren kring sekelskiftet publicerade vi recensioner här på webbplatsen. Så icke längre, men recensionerna finns kvar…


diagram av recension

Hunter S. Thompson Fear and Loathing in Las Vegas
Vintage Books 1998 [1971].

Genre gonzojournalistik (outlaw journalism, new journalism, alternative journalism, literary cubism).

Strategi På sin (barbariska) resa mot den amerikanska drömmens hjärta utrustar sig journalisten och hans advokat med en cabriolet, en grym bandspelare, en ansenlig mängd kontanter och en hejdlös mängd droger.

Argument ”Gonzo” myntades 1970 som beskrivning av Thompsons reportage och har beskrivits av honom själv som ”en reportagestil baserad på William Faulkners idé om att den bästa fiktionen är betydligt mer sann än vilken sorts journalistik som helst.”

Kulmen ”Vilka är dessa människor? Dessa ansikten? Var kommer de ifrån? De ser ut som karikatyrer på bilhandlare från Dallas. Men de är verkliga. Och, milde Jesus, det är en jävla massa av dom – de skriker fortfarande kring ökenstadens tärningsbord klockan halv fem på söndagmorgnarna. De kastar sig fortfarande över den amerikanska drömmen, visionen om den Vinnaren som på något sätt uppstår i sekunderna-innan-det-dagas-kaoset i ett unket Las Vegas-casino.”

Slutsats ”Circus-Circus är vad hela världen skulle vara en lördagkväll om nazisterna hade vunnit kriget. Detta är det sjätte riket.”

Göran Dahlberg