Projekt | Kritik i diagram

Kvalitativ och kvantitativ litterär kritik 1997–2002

Under åren kring sekelskiftet publicerade vi recensioner här på webbplatsen. Så icke längre, men recensionerna finns kvar…


diagram av recension

Åsa Maria Kraft Exlibris
Bonniers 1998.

Genre Prosalyrik.

Strategi Låt boken handla om sin egen tillkomst. Låt tillkomsten gestaltas i termer av graviditet. Låt det benådade tillståndet gestaltas i dialog med Jesu Moder.

Argument Argumentationen består företrädesvis av empiriska iakttagelser, inte sällan graviditetssymptom.

”Det hårdare, böjda skalet är inte min rygg, det är min mage. Buckligare än en veckad panna, bekymrad. Huvudet i magen lägger sina ord i mitt eget huvud, i den del av mitt huvud jag kallar min mun. Jag skriver vad den säger, tar diktamen, och sekretet i munnen ändrar smak, och konsistensen blir en klibbigare fälla för spermier att fastna i. Ja, jag hade haft äggen i min mun, jag hade kläckt dem, nervöst hade jag producerat nya. Läpparna formade sig som vakter runt bidrottningen, och nya anlag fastnade i min mun. Jag for med tungan över ägg och spermier som slog sig ihop, blev foster, blev större och större och snart skulle tränga ut genom munnen, långsamt värk för värk.”

Kulmen Gertrude Stein som barnmorska i dikten ”Utdrivningskede”: ”—- / och / —- (?) utsprungen / är en är en / är en är en”

Slutsats 1) Skrivsituationen är ett nådens ögonblick. 2) Ett yttrande skriver alltid in sig i ett konkret sammanhang, och har således en materiell sida – en kroppslig. 3) Dikten skriver sig igenom diktaren – dennes kropp – för att sedan lämna honom/henne bakom sig.

Nils Olsson