Projekt | Gläntas kulturprispris 2008


PRESSMEDDELANDE: PRISERNAS PRIS INSTIFTAT!

Det sägs att kulturen är i kris. Folk läser inte böcker, skådespelarna och musikerna kan inte ens leva på a-kassa, museerna står tomma, biograferna slår igen, operapubliken har slutligen somnat in, de anställda blir frilansare och frilansarvodena sänks, kulturtidskrifter går i kvav, konstnärerna är olönsamma.

En alltför dyster bild, invänder vi. Vart vi än vänder oss ser vi vinnare och pristagare – musikpristagare, litteraturpristagare, kulturpristagare, debutantpristagare, poesipristagare, konstpristagare, essäpristagare, kritikpristagare, översättarpristagare, regipristagare, tidskriftspristagare. Det offentliga stödet till kulturen är hotat, säger ni? Icke! Visa oss den budgetbantning eller biblioteksnedläggning som inte vägs upp av ett glansfullt pris! Den döde författare som inte hålls vid liv genom att ett pris delas ut i hans anda!

Men vem belönar belönarna? Vem uppmärksammar dem som så altruistiskt och generöst sållar agnarna från vetet? Mot bakgrund av denna brist kan tidskriften Glänta stolt meddela att vi härmed instiftar ett kulturprispris, ett pris till årets bästa kulturpris! Glänta prisar priserna! Elaka tungor säger säkert att vi gör detta bara för att ge glans åt oss själva; så är det givetvis inte.

Fem kategorier, fem nominerade, ett pris. Vinnaren kommer att presenteras och tilldelas ett jättefint diplom vid en högtidlig ceremoni på Café Edenborg i Stockholm fredagen den 14 mars.

De nominerade är:
Umeå kommuns novellpris Bland de kommuner, regioner och landsting som bland gungor och karuseller väljer att dra ner på det tradiga kulturstödet till kontinuerlig verksamhet för att istället dela ut pråliga priser, vet Umeå kommun att visa framfötterna. Vad är väl en årlig filmfestival jämfört med chansen att hamna på Kulturhuvudstadskartan? 100 000 blänkande prisriksdaler går från och med nu till bästa norrländska novell, medan 737 000 indragna filmkronor glider tillbaka ner i kulturnämndsfickan, alltmedan biobesökarna sitter kvar i soffan i väntan på invigningsfyrverkerierna 2014. I kategorin ”Ge med lillfingret och ta tillbaka med hela handen” nominerar vi således Umeå kommun med dess oemotståndliga slogan: ”Vi vinner i Umeå”.

Polar Music Prize Till prisvärlden hör alla priser som tillfaller de redan prisade, välbärgade och uppburna. Nomineringen i klassen ”Priset till de minst behövande” tillfaller Polarpriset, eller Polar Music Prize som det så träffande heter. Bruce Springsteen, Elton John, Led Zeppelin, Stevie Wonder, Sir Paul McCartney, Sonny Rollins, Bob Dylan, Karlheinz Stockhausen – se där några av de pristagare som mottagit en välbehövlig miljon, medan Stickan Anderssons minne solat sig i deras glans: åt var och en efter förmåga, av var och en efter behov.

John Landquists pris Sedan 1991 delar Samfundet De Nio ut John Landquist pris ”till en särskilt förtjänt essäist, idéhistoriker eller kritiker”. Den första att få priset var Madeleine Gustafsson. Därefter har priset i tur och ordning gått till Bengt Anderberg, Horace Engdahl, Anders Cullhed, Knut Ahnlund, Anders Olsson, Anders Ehnmark, Svante Nordin, Michael Nordberg, Tore Frängsmyr, Nathan Shachar, Johan Asplund, Göran Hägg, Lars Lönnroth och Anders Piltz. 2007 nöjde man sig inte med att rutinmässigt belöna ännu en man – man gav det till två: Bengt Jangfeldt och Bengt af Klintberg. I ljuset av denna strävsamhet måste till och med en stark kandidat som P2:s Jazzkatten (vars nominerade senast var 19 män och en kvinna) stiga åt sidan. John Landquists pris är en given kandidat i kategorin ”Värna den Manliga Kulturen!”.

Dagens Nyheters kulturpris Till helt nyligen saknade landets största morgontidning ett eget kulturpris. 2007 rådde man bot på denna brist, och med undantag för ett kort avbrott under hösten har tidningens läsare därefter kunnat följa utnämningsprocedurerna in i minsta detalj: pressmeddelanden har skickats ut, kandidater intervjuats, tidningens skribenter har pläderat för sina favoriter, läsarna har uppmanats rösta och motivera just sitt val, formgivaren av prisstatyetten har uppmärksammats, det har bloggats och det har chattats… Trots den hårda konkurrensen från alla dessa recensioner och debatter, för att inte tala om melodifestivaler och liknande, lyckades DN Kultur uppmärksamma sitt pris efter förtjänst. Därför förtjänar de en nominering i kategorin ”En mediehändelse är också en händelse”.

Svenska Akademiens ”Extra pris” De flesta priser har en lång historia – vissa av Svenska Akademiens priser har anor från 1700-talet. Det hindrar inte att man är alerta nog att dela ut ett extra pris till journalisten Maciej Zaremba, händelsevis några veckor efter att dom varit taskiga mot honom i Aftonbladet. Detta öppnar för intressanta möjligheter: vi ser framför oss hur Akademien griper in och delar ut priser i fler debatter där rättvisa måste skipas och heder stadfästas, om det nu inte bara är Zaremba som kan få extrapriset. Härmed nomineras Svenska Akademien i kategorin ”Special Prize, only for You my friend!

GRATTIS POLAR MUSIC PRIZE!
Trots intensiva överläggningar hade inte juryn kommit till beslut vid tiden för gårdagens prisutdelning. Det hela avgjordes istället medelst handuppräckning. Årets kulturpris tilldelades, med fem rösters marginal, Polar Music Prize. Vi gratulerar!