Omslag till föregående nummer av Glänta

Projekt | Glänta om migration


Gläntas migrationsår

Glänta ägnar ett år åt frågor om migration, i tre nummer på temat, fyra samtal och en kartutställning, samt genom Samira Motazedis blogg om svensk asylpolitik och om att leva papperslös i Göteborg. Året är ett samarbete med Göteborgs poesifestival och genomförs med stöd av PostkodLotteriets kulturstiftelse.

Nu finns den kronologi över Europas migrationspolitik som följer med Gläntas första migrationsnummer – från den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna till fartyg med syriska flyktingar som avhyses av grekisk gränspolis – kraftigt utökad, att ta del av här. Högerklicka för att spara filen på din dator.

Vårt första nummer om migration kom i maj 2014 och handlar om den europeiska gränspolitiken, statlig rasism, grekisk flyktingpolitik, hetsjakten på mårdhund, ”fri” rörlighet vs ”illegal” migration, migrerande moderskroppar, resan till faderns land, asylintervjuns baklängesberättelse och mycket mer.

Vårt andra nummer, om bl a vägen från Gaza till Sverige, svenskars återmigration till Kurdistan, ex-jugoslaviska spritresor till Tyskland, migration till rymden, arbetskraftsinvandring till Brasilien, adoptionskritik i Sydkorea, ambassadören som migrant och om att resa med döda kroppar, kom ut i oktober 2014.

I vårt tredje migrationsnummer, som kom i januari 2015, pratar Trifa Shakely och Mara Lee med löständer i munnen, Fabrizio Gatti blickar tillbaka på tio års flyktingkatastrofer, Lawrence Abu Hamdan kartlägger språktester, Seyla Benhabib kritiserar det humanitära förnuftet, Ann-Marie Tung Hermelin läser sin mammas brev, Lene Myong utvärderar dansk kärlek, Lidija Praizovic söker jobb som aerobicsinstruktör, Doug Saunders rapporterar från historiens största migration, Leila Brännström söker den svenska rasismens hjärta och Alejandro Leiva Wenger frågar sig om han måste ställa frågor. Med mera.

Migrationsarkiv

Texterna som presenteras nedan är publicerade i nummer utkomna mellan 1995 och 2013, men har fram tills nu inte varit tillgängliga på webben. De har alla med migration att göra.

Kulturkvarten: podcast om migration

Under 2014 gjorde vi också tre poddar om migration: den första om asylintervjun, med inläsningar av juristen Kristina Hultegård och poeten Lina Ekdahl. Den andra, ”Drömmer barn om barnsliga krig?”, läses av författaren Khashayar Naderehvandi. Och i den tredje läser poeten Felicia Mulinari och översättaren Patricia Lorenzoni Gloria Anzaldúas texter från gränsen mellan Mexiko och USA.

Kärlek i Syrien

autorenfotos.com-Navid-Kermanismll

Vid mottagandet av Tysk bokhandels fredspris höll Navid Kermani 2015 ett mycket uppmärksammat tal om fredlig islam och kristendom, Europa och Mellanöstern, och om Islamiska staten och dess anhängare. I sitt anförande närmar sig Kermani det förtvivlade läget i Syrien och Irak både högst personligt och via de historiska och religiösa orsakerna. Läs Kermanis tal i svensk översättning.