Bild: Adorno, Stiftung Exilmuseum

2020-02-04, Göteborg | Adorno: Samtal och release


Tre verk av den tyske filosofen Theodor W Adorno som aldrig tidigare översatts har alldeles nyligen publicerats svenska. Under kvällen samtalar böckernas översättare Sven-Olov Wallenstein med filosofen Josefine Wikström om Adornos betydelse idag.

I samband med dessa utgivningar publiceras också översättaren Sven-Olov Wallensteins bok Adorno där Adornos filosofi analyseras med utgångspunkt i förhållandet mellan hans två huvudverk och de paradoxer som alstras av närheten mellan konst och filosofi.

Estetisk teori var bara halvfärdig när Adorno plötsligt dog 1969, men frågan är om någon, någonsin, har borrat lika djupt i den moderna konstens aporetiska premisser och utopiska möjligheter. Negativ dialektik sammanfattar de filosofiska huvudlinjer som löper genom Adornos arbeten i form av en filosofisk materialism, som samtidigt ska bevara den sanning som finns i idealismen. I Mahler: En musikalisk fysionomi sätts hans filosofi på spel i möte med musiken.

Tisdag 4 februari kl 18:00 (samtalet börjar ca 18:30) på Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset, Heurlins plats 1, Göteborg.

Fri entré. Dryck och tilltugg serveras.
Böckerna finns givetvis till försäljning för specialpris!
Varmt välkomna!

Sven-Olov Wallenstein är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Han har publicerat ett flertal böcker om filosofi och estetik, konst och arkitektur.

Josefine Wikström är skribent och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola, samt verksam som lärare i estetik vid Södertörns högskola. Hennes arbete fokuserar på frågan om konstens och dansens autonomi specifikt i relation till Adorno.

Presenteras med stöd av Goethe-institutet. Tack!

Hela samtalet finns att lyssna på här.