Bild: Adorno, Stiftung Exilmuseum

2019-12-12, Stockholm | Adorno: bokrelease och samtal


Estetisk teori var bara halvfärdig när Adorno plötsligt dog 1969, men frågan är om någon, någonsin, har borrat lika djupt i den moderna konstens aporetiska premisser och utopiska möjligheter. Negativ dialektik sammanfattar de filosofiska huvudlinjer som löper genom Adornos arbeten i form av en filosofisk materialism, som samtidigt ska bevara den sanning som finns i idealismen.

I samband med dessa båda utgivningar publiceras också översättaren Sven-Olov Wallensteins bok Adorno där Adornos filosofi analyseras med utgångspunkt i förhållandet mellan hans två huvudverk och de paradoxer som alstras av närheten mellan konst och filosofi.

Böckerna levereras direkt från tryckeriet till releasen, då även Adornos bok Mahler: En musikalisk fysionomi släpps. Böckerna kommer aldrig att säljas billigare än där och då.

Torsdag 12 december kl 18:30 på Goethe-Institut, Bryggargatan 12A, Stockholm. Samtalet hålls på engelska.
Fri entré. Vänligen anmäl dig till: anmalan-stockholm@goethe.de

Sven-Olov Wallenstein är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Han har publicerat ett flertal böcker om filosofi och estetik, konst och arkitektur.

Josefine Wikström är skribent och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola, samt verksam som lärare på Estetiken på Södertörns högskola. Hennes arbete fokuserar på frågan om konstens och dansens autonomi specifikt i relation till Adorno.

OBS! Evenemanget är fullbokat!

Hela samtalet finns att se här.