2014-08-19 | 2014-08-19 Har folket inget bröd? Låt dem då äta nötter


Det sägs att när ryktet om den stundande franska revolutionen nådde Marie Antoinette, frågade hon vad folket ville ha. Svaret löd: Människorna är hungriga och de vill ha bröd. Drottningen sa då: Har folket inget bröd? Men låt dem då äta kakor.

Det här tänker jag på nu när jag inte har pengar att äta ordentlig mat; jag äter nötter istället. Trots att jag om och om igen ljugit för min mamma i telefon och sagt att allt är i sin ordning, har hon fortsatt skicka mig paket från Iran. Tiokilospaket fulla av kläder, nötter, hårspännen och annat.

Jag tror att anledningen till att det inte blir revolution i Iran är just detta. Mödrar som stöder sina barn i stort och litet. Vare sig du är i Iran eller inte, gör de allt i sin makt för ta hand om dig och se till att du har allt du någonsin behöver, till den grad att du inte lär dig hur du ska ta hand om dig själv. Hur ska du då kunna ta dig an det land som har stulits av mullorna och ro en revolution i hamn?

Och för dem som ändå insisterade på att göra något dök en Mousavi upp, som sedan förvandlades till en Rouhani, och nu är de nöjda med den sortens reformvänlighet som erbjuds. Mullornas stank sprids över landet medan alla andra sitter och äter mammas nötter framför dåligt producerade tv-serier.

När jag inte har pengar till ordentlig mat har jag nötter att äta. Alltså: ingen revolution.