2014-07-10 | 2014-07-10 Vattenkrig


Sommaren kom till Iran för några dagar sedan. Eftersom glädjeuttryck – och egentligen också olika sätt uppnå glädje – är förbjudna i Iran försöker människor, framförallt unga, hitta sätt att ha roligt utan att få alltför stora problem med moralpolisen.

Förra ett par år sedan upptäckte de vattenlekar. I Teherans parker började ungdomar fylla sina vattenpistoler med vatten från fontänerna för att spruta på varandra. Men nota bene: detta gjordes fullt påklätt, godkänt av den islamska regimen! Allt för att inte bryta mot reglerna, vilket syns exempelvis i den här videon (jag ber om ursäkt för videomakarens usla musiksmak).

Efter några dagar fick gubbarna vid makten nys om att det fanns ett sammanhang där ungdomar hade roligt, och även om det tidigare inte har varit ett brott mot några lagar, började vattenkrig nu uppfattas som ett hot mot den islamiska regimens grundpelare, eftersom aktiviteten samlade människor.

Snart började vattenplaskare anhållas, och i ett program på den statliga televisionen framträdde flera av de unga män och kvinnor som arresterats för brottet “lek med vatten” med ryggen mot kameran, för att säga att de var ledsna och skamsna och ångrade sig. Och efter det upphörde vattenplaskandet.